SibiriskaKatten.se
HemUppfödarlistaFör uppfödare
  • 22 februari 2022, Ändrad 26 februari 2022

Färggrupp 4

Sibiriska katter delas upp i nio färggrupper enligt FIFes bedömningsstandard. I Färggrupp 4 återfinns svart-, svartgolden-, blå- och blågoldenagouti (mönstrade) katter MED vitt.

S*Lubov Sibiri Petrov Nazarov. Fotograf: Madelene Johansson

S*Lubov Sibiri Petrov Nazarov. Fotograf: Madelene Johansson.

Varmt välkommen till vårt Färggalleri och Färggrupp 4! Här kan du njuta av och lära mer om sibiriska katters färger och mönster. I texten finns länkar till andra sidor där du kan få en fördjupning om du vill.

Vi har sorterat vackra sibbar utifrån färggruppens olika färger, mönster och vitt.

Innehåll

Klicka på länken för att hoppa direkt till ett avsnitt.

Färggrupp 4, gruppen med extra allt!

Färggrupp 4 är en grupp med "extra allt" utifrån den svarta färgen som grund. Om den svarta färgen är "utspädd" eller diluterad kallas den blå. Här hittar du också färgen golden, som ser aprikosfärgad ut. Lägger vi på ett mönster i pälsen får vi en "agouti" och till sist adderar vi vitt i mindre eller större mängd. Efter det har vi en sibbe i Färggrupp 4!


Här nedan ser ni ett härligt collage med sibirisk hona i olika åldrar. Hon visar färgen svartspotted-vit med EMS-kod SIB n 09 24. Titta så tydligt man ser "spottarna" då hon är ung som sedan visas på ett annat sätt i hennes stora, fluffiga päls som vuxen... Läs vidare så förklarar vi allt om både färg, mönster och koder! 

S*Lince's Limone, EMS-kod SIB n 09 24. Fotograf: Caroline Johansson

S*Lince's Limone, EMS-kod SIB n 09 24. Fotograf: Caroline Johansson.

Introduktion mönstrad päls, färg och vitfläck

Färggrupp 4 är en av de vanligaste färggrupperna i Sverige med vackra svart-,  svartgolden-,  blå- och blågoldenagoutifärgade sibirier med vitt.  Sidan är skapad i mönsterordning som presenteras i olika färger och särefter fallande vithetsgrad - i den ordningen.  

Mönstervarianter och "ospecificerat mönster"

En sibir kan ha mönstren classic tabby, tigré och spotted vilket är mer noggrant beskrivet på sidan om Färggrupp 3. Där hittar du också det vi på skämt kallar spigré och vi förklarar hur ett mönster kan vara tigré på ena sidan och uppbrutet (spotted) på kattens andra sida.

Här i Färggrupp 4 kommer dock en till mönstervariant in nämligen EMS-kod 21 som betyder "ospecificerat mönster". EMS-kod 21 är endast tillåten på höggradigt vita (EMS-kod 01 & 02) vilket är katter med så mycket vitt att man inte kan säkerställa vilket mönster katten har. 

Färger

Aktuella färger i Färggrupp 4 är svart och blå, båda i varianter med golden. Vi diskuterade grundfärger och dilution (svart och blått) i Färggrupp 1 och lite om golden i Färggrupp 3. Läs mer om färger på respektive länk.

Vitfläck

En katt kan ha mer eller mindre vitt. Läs nedan om olika vitfläcksgrad och dess EMS-koder. Vill du lära mer om vitfläck är det utförligt beskriven i sidan om Färggrupp 2

 

S*Sibelinaz Kamomill. Fotograf: Anna Elmdahl

S*Sibelinaz Kamomill. Fotograf: Anna Elmdahl.

EMS-koder i Färggrupp 4

EMS-koden för en katt i Färggrupp 4 byggs upp av pälsfärg- vitfläck - mönster(- ögonfärg för höggradigt vita). Här ser du vilka EMS-koder som en sibirisk katts kod byggs upp av i Färggrupp 4. Kattungen ovan har EMS kod SIB a 09 22, titta nedan så ser du vad det betyder!

Färgernas EMS-kod:

  • "n" svart (där pälsens mönster får nyanser av brunt)
  • "a" blå (där päls och mönster får nyanser av blå/grått)
  • "y" golden (där pälsen får nyanser av varmt aprikos)
  • 21 Ospecificerat mönster. Endast på katt med hög vithetsgrad EMS-kod 01 och 02.
  • 22 Tabby eller "Classic tabby" 
  • 23 Tigré eller "Mackerel tabby" (”randig”)
  • 24 Spotted (”prickig”)
S*Lince's Limone, EMS-kod SIB n 09 24. Fotograf: Caroline Johansson

S*Lince's Limone, EMS-kod SIB n 09 24. Fotograf: Caroline Johansson.

Färggrupp 4: Utveckling i Sverige

Färggrupp 4 är en av de vanligare färggrupperna i Sverige, på utställning är det ofta gott om sibbar i den gruppen och konkurrensen om certifikat och priser kan vara hög. 

Då den sibiriska katten kom till Sverige år 2000 var ingen av de första 10 katterna i Färggrupp 4, däremot fanns tre katter med vitfläck; en svart non-agouti, en blåsilverspotted och en padda med vitt. Redan år 2001 kunde man se att inhemska kattungar nedärvt vitfläcken och med rätt färg för Färggrupp 4. 


Ospecificerat mönster, EMS-kod 21

SE*Nackby's Timbuktu. Fotograf: Maja Elnerud

SE*Nackby's Timbuktu. Fotograf: Maja Elnerud.

Den första EMS-koden för mönstrad päls är "21" och används bara på katter med hög vithetsgrad (EMS-kod 01 och 02).  På dessa katter kan man inte säkert se mönstret då det vita överstiger 50% av katten. När man läser ut EMS-koden säger man alltså inte vilket mönster katten har utan sammanfattar med "agouti" som betyder mönstrad päls. Katten ovan har EMS-kod "SIB n 01 21 64" vilket utläses grönögd svartagouti-vit, van.

På bilden nedan ser vi en avelshona i praktfull päls, Maksima Manchzhury*RU som är importerad från Ryssland. Hon har EMS-kod "SIB n 02 21 62", EMS-koden utläses som orangeögd svartagouti-vit, harlekin. Om du jämför bilden ovan med den nedan ser du tydligt skillnad på EMS-kod 01 och 02. Vill du läsa mer om vitfläck så gå till Färggrupp 2.  

Maksima Manchzhury*RU. Fotograf: Elisabeth Jönsson

Maksima Manchzhury*RU. Fotograf: Elisabeth Jönsson.

SE*Wanngård Sticks. Fotograf: Agnes Carolina Fransson

SE*Wanngård Sticks. Fotograf: Agnes Carolina Fransson.

Här ovan ser ni en svartgolden (ny) harlekinvit (02:a) hona med ospecificerat mönster (21), såklart i sin kattong! Hennes EMS-kod är: ny 02 21 64,  där 64 står för de gröna ögonen.

Classic tabby med vitt

Svarttabby med vitfläck: EMS-kod n 09 22

SE*Grimm Tail's Chewbacca. Fotograf: Mikaela Englund

SE*Grimm Tail's Chewbacca. Fotograf: Mikaela Englund.

Ovan ser vi en ung hane classic tabby med svart som grundfärg och vitfläck mindre än 25%, dvs EMS-kod 09. Nedan en ettårig hona som är på promenad i snöväder, också med samma färgkod n 09 22.

SE*Sibir Koshki Meera af Nikolai. Fotograf: Alice Södergren

SE*Sibir Koshki Meera af Nikolai. Fotograf: Alice Södergren.

Svarttabby-vit, bicolour: EMS-kod n 03 22

Honey Rys od Królowych*PL. Fotograf: Åsa Fröding

Honey Rys od Królowych*PL. Fotograf: Åsa Fröding.

Här ovan ser vi en svarttabby-vit, bicolour med EMS-kod n 03 22, han har - som man kan jämföra mot katterna ovan - mer vitt. EMS-kod 03 används på katter med 25-50% vitt.

Svartgoldentabby med vitfläck: EMS-kod ny 09 22

SE*Robotorpets Tindra. Fotograf: Camilla Claesson

SE*Robotorpets Tindra. Fotograf: Camilla Claesson.

En svartgoldentabby hona med vitt ute på promenad i snön - härlig bild på sibir! Här ser man tydligt den varma aprikostonen. 

Blåtabby med vitfläck: EMS-kod a 09 22

S*Sibelinaz Charming Chap son of Z. Fotograf: Kalle Elmdahl

S*Sibelinaz Charming Chap son of Z. Fotograf: Kalle Elmdahl.

Ovan syns en pigg och glad sibir med färgen blåtabby med vitt, a 09 22.  Chap är en aktiv kisse och fick agera fotomodell då vi hade en temavecka om Agility i Facebook-gruppen Sibirisk katt. Fantastisk vecka som finns väl dokumenterad i gruppen för den intresserade som vill aktivera sin kisse.

Blågoldentabby med vitfläck: EMS-kod ay 09 22

SE*Ista Nedergårds Charmiga Carsten. Fotograf: Ida Andersson

SE*Ista Nedergårds Charmiga Carsten. Fotograf: Ida Andersson.

Här kan vi visa färgen blågoldentabbby med vitt,  EMS-kod SIB ay 09 22, en väldigt ovanlig kombination av färg,  mönster och vitt som katten ovan visar både fram- och bakifrån och man ser den aprikosfärgade tonen i den blå grundfärgen.

Mackerel tabby eller tigré med vitt

Svarttigré med vitfläck: EMS-kod  n 09 23

SE*Black Belugas Hassel (Albus). Fotograf: Natasha Podgórska Eriksson

SE*Black Belugas Hassel (Albus). Fotograf: Natasha Podgórska Eriksson.

En tigrerad katt är "randig" och titta så fina ränder denna hane visar upp!

Svartgoldentigré med vitfläck: EMS-kod ny 09 23

S*Gorabellas Biata Bellochka. Fotograf: Ingrid Näsholm

S*Gorabellas Biata Bellochka. Fotograf: Ingrid Näsholm.

Här ovan ser vi en av de tidiga sibiriska katterna i Sverige: S*Gorabellas Biata Bellochka. Hon är generation tre, född 2005, med grundarkatterna Brus som morfar och Jeanne som mormor - läs gärna mer om de tio första katterna som kom till vårt land år 2000.

Bia, som hon kallas, har färgen svartgoldentigré  med vitt.

Blåtigré med vitfläck: EMS-kod a 09 23

SE*Wulffschmidt's Bulldozer. Fotograf: Linda Backlund

SE*Wulffschmidt's Bulldozer. Fotograf: Linda Backlund.

Färgen blåtigré med vitt är ovanligt. Här kan vi visa en hane med fina vita tassar, EMS-kod 09 dvs mindre än 25% vitt. Vill du se mer vitt på denna färgkombination så titta på honan med mera vitt här under!

Blåtigré-vit, bicolour: EMS-kod a 03 23

SE*Edalunds Cassandra of Siberia. Fotograf: Charlotte Peltokangas

SE*Edalunds Cassandra of Siberia. Fotograf: Charlotte Peltokangas.

Här ser vi en sibirisk hona registrerad med färgen blåtigré-vit, bicolour som självklart tagit plats på familjens middagsbord. Sibir och tulpaner - blir det bättre? En ovanlig kombination av färg-mönster-vitfläck på denna vackra katt.

Än mer ovanligt är ay 23, blågoldentigré, där den blå grundfärgen blir mer aprikos. 

Spotted med vitt

Svartspotted med vitfläck: EMS-kod n 09 24

S*Lubov Sibiri Petrov Nazarov. Fotograf: Kerstin Lönnqvist

S*Lubov Sibiri Petrov Nazarov. Fotograf: Kerstin Lönnqvist.

Omslagspojke på denna sida är den högt utställningsmeriterade SC SP S*Lubov Sibiri Petrov Nazarov DSM DVM som vunnit det mesta en katt kan vinna. Här visar han även upp sig från sidan och man kan se hans spottar lite bättre. Petrovs EMS-kod är SIB n 09 24, svartspotted med vitt. 

(NO) Lindviksmoen Pootchie. Fotograf: Synnøve Settemsdal

(NO) Lindviksmoen Pootchie. Fotograf: Synnøve Settemsdal.

Här ovan har vi en norsk sibirisk katt från Norge, också med EMS-koden n 09 24, svartspotted med vitt. Titta så fint örontofsarna syns på fotot!

Svartspotted-vit, bicolour: EMS-kod n 03 24

S*Vintermarkens Heath Burns. Fotograf: Louise Edvardsson

S*Vintermarkens Heath Burns. Fotograf: Louise Edvardsson.

En hane i färgen svartspotted med mer än 25% vitt (och mindre än 50%). Här visar han upp sig snyggt då han betraktar några fåglar utanför sin innätade kattgård. Om man jämför med 09:an ovan så ser man skillnaderna i mängden vitt. 

Svartgoldenspotted med vitfläck: EMS-kod ny 09 24

SE*Schangdobels Wilma af Sneznyi. Fotograf: Madelene B Linderås

SE*Schangdobels Wilma af Sneznyi. Fotograf: Madelene B Linderås.

Här ser vi en sibirisk katt som är svartgoldenspotted med "ospecificerad mängd vitt", mindre än 25%, dvs EMS-kod SIB ny 09 24. Samma färgkod som unga hanen nedan. 

Roger Markotki*PL. Fotograf: Sissel J. Doh

Roger Markotki*PL. Fotograf: Sissel J. Doh.

Svartgoldenspotted-vit, bicolour: EMS-kod ny 03 24

Hanen nedan, Wictor, är en svartgoldenspotted-vit, bicolour med EMS-kod SIB ny 03 24. Man ser tydligt hur hans färg drar åt varm aprikos och man kan fortfarande se spottedmönstret trots att han har relativt mycket vitt.

S*Maollich's What a Wictor. Fotograf: Tessa LV

S*Maollich's What a Wictor. Fotograf: Tessa LV.

Blåspotted med vitfläck: EMS-kod a 09 24

SE*Bellinka's Citéa d'Amore. Fotograf: Maria Westling

SE*Bellinka's Citéa d'Amore. Fotograf: Maria Westling.

En ung, ståtlig hona (ca ett år) visar upp sin fina blå päls, spottedmönstret och lite vitt på tassarna. Hennes EMS-kod är a 09 24.

Blågoldenspotted med vitfläck: EMS-kod ay 09 24

SE*Trampotass Brianna. Fotograf: Saga Myrefalk

SE*Trampotass Brianna. Fotograf: Saga Myrefalk.

Honan på bilden ovan visar färgen blågoldenspotted med vitt vilket också är en mycket ovanlig färg-mönster-vittkombination som vi dock är glada att kunna visa här.

Om sidan

Fotograf: Okänd

Denna sida har kunnat göras tack vare medlemmar i Facebookgruppen Sibirisk katt som tillhandahållit fotografierna på katterna i Färggrupp 4. 

Text: Anna Elmdahl med hjälp av Alice Södergren

Faktagranskad, genetik: Dagny Dickens, domare för alla raser, ligger bakom EMS-systemet tillsammans Eva Minde, Norge. Var SVERAKs stambokförare under 14 år. Siamesägare och uppfödare (stamnamn Novarita).  Vill du lära mer om genetik och katter så rekommenderar vi Campus Felinarium där Dagny är aktiv.


Fördjupning: EMS-systemet beskrivet hos FIFe, läs mer här.  Sveraks sammanfattande sida med alla FIFe-godkända kattrasers färger.

Har du återkoppling på sidorna eller vill bidra är du välkommen att maila oss på hej@sibiriskakatten.se Vi påminner om upphovsrätten som självklart gäller all text och alla foton. Sidan är publicerad 22-02-22. Editerad vid teknisk uppgradering 2023-01-02.