Sibiriska katter delas upp i nio färggrupper enligt FIFes bedömningsstandard. I Färggrupp 3 återfinns svart-, svartgolden-, blå- och blågoldenagouti (mönstrade) katter utan vitt.
(N)Nordskjæret's Quatro Sivert. Fotograf: Jean-Michel Labat.
Välkommen till vårt Färggalleri som är gjord för dig som vill lära mer om sibiriska katters färger och mönster och se vackra sibbar utifrån deras färggrupp.
I Färggrupp 3 finns svart- och blåmönstrade katter med och utan golden. Färgerna har följande EMS-kod:
En goldenfärgad katt ser nästan aprikosfärgad ut. Genetiken bakom goldenfärg hos sibirisk katt är inte helt klarlagd. Man undersöker fortfarande vilka gener (alleler) som ligger bakom färgen och diskuterar både genetik och benämningen på färgen som även kan kallas t.ex. sunshine.
Här presenterar vi Färggrupp 3, den vanligaste färggruppen i Sverige, med vackra svart-, svartgolden-, blå- och blågoldenmönstrade sibirier. Sidan är skapad i mönsterordning.
Aktuella färger i Färggrupp 3 är svart och blå, båda finns i varianter med golden. Vi diskuterade grundfärger och dilution (svart och blått) i Färggrupp 1 och här tillkommer golden, läs mer om färger här.
Innehåll.
Klicka på länken om du vill hoppa direkt till ett område. Detta är en lång artikel...
Här finns foton och förklaring på de olika mönstren:
Natalia. Fotograf: Susanne Diepholz.
En katt kan vara enfärgad (kan kallas solid, eller non-agouti som är ett mer korrekt uttryck i kattvärlden) eller ha mönstrad päls vilket kallas agouti. Hos en agoutikatt är en del pälsstrån randiga och en del är helfärgade vilket ger olika mönster. Sök gärna upp Färggrupp 1 och 2 vi tidigare publicerat och jämför hur de omönstrade sibbarna ser ut relativt katterna i denna tråd.
Agoutikatter har för utom den mönstrade pälsen, som beskrivs nedan:
Här ovan ser ni Natalia, en svartspotted underbar sibirisk hona. Titta på hennes M i pannan och det vita partiet vid nosen och hennes tegelfärgade nos! Utöver det visar hon allt man önskar hos en sibir och även de fina tofsarna på öronen. Vilken katt!
SE*Black Beluga’s Trilby. Fotograf: Maria Westling.
På en kattutställning (FIFe) utgör färg och mönster 5 av 100 poäng hos en sibirisk katt, dvs ganska få poäng. Detta gör att domarna kanske inte är väldigt stränga på detta område. Man kan jämföra med att pälskvalitet, längd och textur som ger 20 poäng, alltså klart viktiga faktorer som domarna ofta är än mer noga med och förväntar sig en väl förberedd, ren och fint presenterad sibirisk katt.
Sibbarnas pälsar kan vara mönstrade på tre olika sätt. Mönstret anges enligt EMS-systemet med en siffra:
För att ange en katts färg i Färggrupp 3 sätter man samman färg och mönster, det kan exempelvis se ut så här:
Evlalia Sant-Andre. Fotograf: Gunilla Vikström.
Färggrupp 3 är klart vanligaste i Sverige. Då de första tio sibiriska katterna kom till Sverige år 2000 var det sju av tio som tillhörde Färggrupp 3: tre svartspotted, två svarttigré och två svartgoldentigré. De övriga fyra var n 09 (svart med vitt), as 09 24 (blåsilverspotted med vitt) och f 09 24 (sköldpaddspotted med vitt). En av de första sibiriska katterna i landet heter Evlalia Sant-Andre- en svarttigré hona- ni ser henne på bilden ovan. Läs mer om de första katterna här.
20 år senare undersökte vi populationen och av de kattungar som föddes 2020 var nästan 50% spotted, ca 10% tigré och runt 25% classic tabby. Ungefär 15% av kattungarna var non-agouti, dvs utan mönster på pälsen. Mönstren classic tabby och spotted ökar och tigré minskar (Ref. Analys av avelspopulationen 2020, Maria Ryefalk och Anna Elmdahl. Finns tillgänglig i Facebook-gruppen Sibirisk katt).
Aveln i Sverige tog fart och år 2020 tillhörde 20% av sibiriska katter födda i Sverige Färggrupp 3. Därefter kommer Färggrupp 4 och 7 på ungefär samma nivå (ca 15% vardera).
Att Färggrupp 3 är vanlig färg på sibirierna märks på utställning, många vackra svart och blå agouti med eller utan golden konkurrerar om certifikat och BIV (Best in variety – bäst i färggruppen).
Den första EMS-koden för mönstrad päls är "21" och den används bara på katter med hög vithetsgrad (EMS-kod 01 och 02), men katter med vitfläck finns inte i Färggrupp 3. På dessa katter kan man oftast inte se mönstret då det vita överstiger mer än 50% av katten, mönstret kan alltså vara classic tabby, tigré eller spotted. Vill du läsa mer om vithetsgrad så gå till Färggrupp 2. Vill du se sibiriska katter med EMS-kod 21 så gå till Färggrupp 4, där visar vi samma färg och mönster som Färggrupp 3 men med vitt.
SE*Black Beluga’s Trilby. Fotograf: Maria Westling.
Vi börjar med lite genetik. Classic tabby, EMS-kod 22, är relativt ovanlig då mönstret ärvs recessivt gentemot alla andra mönster. För att en kattunge ska bli classic tabby måste både mamma och pappa katt bära den genen.
Classic tabby är följaktligen det mest exklusiva mönstret genetiskt på grund av sin recessiva karaktär.
En katt med väl uttryckt classic tabbymönster ska ha:
Fotograf: Dagny Dickens, © Dagny Dickens 2022.
S*Sibbemaffians Xenija of Petersburg. Fotograf: Isabelle Åkerlöf.
En svarttabby hona som dessutom visar upp de för sibirierna karaktäristiska och fantastiska örontofsarna!
(N)Nordskjæret's Quatro Sivert. Fotograf: Jean-Michel Labat.
Här ser ni två svartgoldentabbyfärgade sibiriska katter där färgen ser olika ut, säkert påverkade av ljus och omgivning, men de visar också att alla färger kan tonas åt olika håll. Båda vackra, båda svartgoldentabby.
Sivert, på bilden ovan, har varit "fotomodell" och syns på foderpåsar för Royal Canin.
SE*Doralisha’s Malwa. Fotograf: Hanna Bunnå.
Nedan ser vi en liten kattunge som är svartgoldentabby, man ser tydligt de bredare mönsterformerna på den lille sötnosen.
SE*Amadelis Cosmo af Pandion. Fotograf: Madeleine Olsson.
S*Magica De Vil’s Dorofey af Eralash. Fotograf: Lotta Rydell.
Här ser vi samma lilla fluffiga, fina kattunge från två håll, vilket fint "bulls eye" han visar, ringen som sitter på sidan av kroppen.
Blågoldentabbby är en ovanlig kombination av färg och mönster, den ser ut som ovan men med golden.
Tigré, eller på engelska mackerel tabby, har EMS-kod 23.
Genetik: Sammanfattningsvis är spotted dominant över tigré, och vidare är tigré dominant över classic tabby.
Hur ser mönstret tigré ut? En katt med väl uttryckt tigrémönster ska ha:
Fotograf: Dagny Dickens, © Dagny Dickens 2022.
Idonie des Siberian'Pepite. Fotograf: Pernilla Jolheden.
Den vackra svarttigréfärgade katten ovan kallas ”Cindy”. Hennes färg har EMS-kod: SIB n 23. Titta så fint Cindy visar sitt karaktäristiska vita nosparti!
Chrysanthema Valenvic. Fotograf: Eva Gunnarsson.
Här ser vi Chrysanthema, en av de första sibiriska grundarkatterna som kom till Sverige år 2000. Hon har färgen ny 23, svartgoldentigré och man kan tydligt se hennes fina ränder på detta fotot. Chrysanthema har varit viktig för att skapa grunden för aveln av sibirisk katt i Sverige och hon fanns år 2020 i över 7.000 svenska sibiriers stamtavlor. Ref.: Föreläsning om "Avelspopulationen sibirisk katt", år 2020. (C) Maria Ryefalk och Anna Elmdahl. Föreläsningen är tillgänglig i Facebookgruppen Sibirisk katt för dig som vill veta mer. Här kan du läsa mer om Chrysanthema.
S*Gorabellas Antoni. Fotograf: Jan Carlsson.
Här ser vi en ung blåtigré hane, en ovanlig mönster och färgkombination i vårt land.
Än mer ovanligt är ay 23, blågoldentigré, där den blå grundfärgen blir mer aprikos.
Fotograf: Dagny Dickens, © Dagny Dickens 2022.
En katt med grundmönstret tigré som också har en spottedgen kan visa sitt mönster genom att vara randig på ena sidan och spotted på den andra sidan såsom visas i illustrationen ovan. I spottedbegreppet kan även "uppbrutna ränder" tolkas som prickar eller spottar.
Denna mönsterform skojar vi ibland om och kallar "spigré", dvs en blandning av spotted och tigré. Denna blandning är inget konstigt, utan kommer naturligt från kattens genetiska arv. Det är alltså inget genetiskt fel utan bara ett uttryck av just detta arvet.
Katten nedan är n 23 09, han har vitfläck och tillhör egentligen Färggrupp 4, men han fick hoppa in här och demonstrera "spigré", dvs ena sidan med fina ränder och den andra spotted, eller uppbrutna ränder.
Det kan ibland vara svårt att registrera kattungars mönster korrekt, framförallt eftersom mönsterformen kan ändras med tiden. Ofta kan man få hjälp med färg- och mönsterbedömning på en kattutställning eller av erfarna personer.
S*Knjaze Zenit. Fotograf: Anna Elmdahl.
Spotted, (engelska: spotted tabby) har EMS-kod 24.
Genetik: Vi börjar med lite genetik. Spotted är helt dominerande mönsterform hos sibirisk katt, runt 50% av alla sibiriska katter födda i Sverige mellan 2012-2020 är spotted. Spotted är dominant över både classic tabby och tigré.
Hur ser mönstret spotted ut? Hur "prickarna" ser ut på en spottedmönstrad katt beror lite på... Spottedgenen bryter upp tigré eller classic tabbymönstret och tittar man på en spotted katt kan man ofta gissa vilket mönster som ligger till grund.
En katt med symmetriskt spottedmönster har classic tabby som grundmönster, prickarna blir då likadana på båda sidorna. Den ska också ha:
7-8 smala, enfärgade ringar på svansen (fler och smalare än classic tabby) och svanstippen är enfärgad i mönsterfärgen
Fotograf: Dagny Dickens, © Dagny Dickens 2022.
SE*Systrarna Katts Wei af Taavi. Fotograf: Alice Södergren.
Här ovan ser vi "Ciara" som tagit ut matte på promenad i snön - visst är det härligt med sibirier i snö!
S*Mickeltass Cloetta. Fotograf: Elisabeth Sallermo.
Katten ovan, "Lovis" som vänligt nog posterat i blåsigt väder visar verkligen att sibirisk katt är en naturras, både i uttryck och färg. En rejäl päls som skyddar mot kyla, kraftiga täckhår på ryggen som ska skydda mot nederbörd och en vaken blick som spanar efter byten - som den jägare denna ras är. Lovis EMS-kod är n 24, svartspotted, och man kan se hennes spottar i den stora vinterpälsen.
SE*Boyas First Fandango. Fotograf: Susanne Gårdenhag.
Här har vi en annan svartspotted trädklättrare som visar att denna färg nästan flyter ihop med trädet. Här ser man spottedmönstret, "prickarna", tydligare då katten har sommarpäls.
SE*Amadelis Cesar af Pandion. Fotograf: Madeleine Olsson.
Ovan ser vi en svartgoldenspotted kattunge som väl visar att han är agouti, färgen har dragning åt aprikos och spottedmönstret finns där - just innan han far iväg för att fånga en vippa! Bara lek för en sådan liten dunboll!
S*Magica De Vil's Daiquiri af Eralash. Fotograf: Katarina Sjöberg.
En ung blåspotted hane visar upp sig och sina spottar.
SE*Amadelis Calissa af Pandion. Fotograf: Madeleine Olsson.
Här visas två unga honor. Den nedre är ca ett år gammal med spottedmönster som sannolikt har grundmönstret tigré.
S*Frostuddens Ella Fitzgerald. Fotograf: Maria Westling.
Denna sida har kunnat göras tack vare medlemmar i Facebookgruppen Sibirisk katt som tillhandahållit fotografier på alla Färggrupp 3-katterna.
Sidan gjord av: Anna Elmdahl med hjälp av Alice Södergren
Faktagranskad, genetik: Dagny Dickens, domare för alla raser, ligger bakom EMS-systemet tillsammans Eva Minde, Norge. Var SVERAKs stambokförare under 14 år. Siamesägare och uppfödare (stamnamn Novarita). Vill du lära mer om genetik och katter så rekommenderar vi Campus Felinarium där Dagny är aktiv.
Fördjupning: EMS-systemet beskrivet hos FIFe, läs mer här. Sveraks sammanfattande sida med alla FIFe-godkända kattrasers färger.
Har du återkoppling på sidorna eller vill bidra är du välkommen att maila oss. Vi påminner om upphovsrätten som självklart gäller all text och alla foton. Sidan är skapad och publicerad 2022-01-07. Editerad vid teknisk uppgradering 2023-01-02.