SibiriskaKatten.se
HemUppfödarlistaFör uppfödare
  • 8 augusti 2020, Ändrad 8 november 2020

Kattallergi

Många - men inte alla - kattallergiker kan klara att ha en sibirisk katt. Här får du information om sibirisk katt och allergi, allergitest och tips för allergiker som just fått hem sin drömsibir.

SE*Nackby's Timbuktu. Fotograf: Maja Elnerud

SE*Nackby's Timbuktu. Fotograf: Maja Elnerud.

Allergi mot katt

Det saknas vetenskaplig forskning runt allergi och sibirisk katt, men det finns studier, mätningar och övertygande evidens hos den stora gruppen kattallergiker som idag är ägare av sibirisk katt. Detta stärker uppfattningen att många, dock inte alla, allergiker kan tåla en sibirisk katt.

Den allergen många kattallergiker reagerar på heter Fel d1 (Feline domesticus allergen number 1). Fel d1 är den allergen som ger allergisk reaktion hos upp till 95% av kattallergiker varför katter med låg nivå av Fel d1 kan öppna en dörr till ett liv med katt för många, dock inte alla.


Kattallergenen Fel d1 är ett glykoprotein som skapas i kattens saliv, tårar, skinn och anala körtlar. Fel d1 finns följaktligen bl.a. i kattens päls  då katten slickar sig, samt i kattens avföring i kattlådan.

Mätningar har visat att ca 50% av sibiriska katter har lägre nivå Fel d1 än den generella nivån hos katt (studie i USA) och 15% väldigt låg nivå. Detta stärker tesen om individuell variation av allergenet hos kattindividerna. Det är alltså viktigt att testa sin allergi på den specifika sibiriska katten och hitta rätt katt som man själv tål innan man köper den.

SE*Simplicity Lynx Ystra. Fotograf: Agneta Bergwall

SE*Simplicity Lynx Ystra. Fotograf: Agneta Bergwall.

En fertil katt är mer allergen än en kastrerad

En studie med mätningar på sibiriska katter visar på att mängden Fel d1 minskar vid kastration. Kastrera därför din katt så tidigt du kan. Här kan din uppfödare säkert ge råd eller ta upp frågan i Facebookgruppen Sibirisk katt så delar säkert våra många medlemmar sina erfarenheter. 

Hankatter har visats något mer allergena generellt i en studie, dock undersöktes endast 26 katter varav 13 hanar och 13 honor, blandat fertila och kastrerade. Studien visade att det mest allergena var okastrerade hanar och nivån av Fel d1 sjönk då katten kastrerades.


S*Tallkatten Vasya af Rusich. Fotograf: Monica Wennerstén

S*Tallkatten Vasya af Rusich. Fotograf: Monica Wennerstén.

Testa kattallergi

Många familjer med sibirisk katt fungerar som så kallade testhem. Dessa testhem är generösa kattägare utan annat pälsdjur än sibirisk katt som öppnar sitt hem för en allergiker som får träffa, leka och kanske gosa med en sibirisk katt. Besöket varar ca en timme, och allergikern kan utvärdera en reaktion under besöket, men även efter. Om ingen reaktion uppstår tolkar man det som positivt, och allergikern kan om möjligt göra fler besök för att till slut kontakta en uppfödare och gå vidare i processen att hitta en sibirisk kattunge.


Under rådande pandemi gäller självklart försiktighetsprinciper, så testhemsbesök kan för närvarande vara svårt att genomföra .
OM DU BESÖKER ett testhem, så kom ihåg att visa tacksamhet och uppskattning. Du får besöka ett hem med sibirisk katt, kattägarna lägger förberedelse och tid på att du ska komma, så var ödmjuk och visa uppskattning genom att t.ex. ta med en liten gåva till katter och/eller matte/husse eller skänka en slant till ett katthem. Det är en fantastiskt insats dessa engagerade ägare av sibirisk katt gör för att hjälpa sina medmänniskor så var rädd om dem.

Tänk på att inte testa om du har en pågående infektion, t.ex. förkylning. Tänk också på att inte ta medicin innan du testar, men självklart också att ta med eventuell medicin du kan behöva om du skulle få en allergisk reaktion.
Prata alltid med din läkare innan du som kattallergiker utsätter dig för en katt, och om du planerar att skaffa en katt så du inte tar några risker.

S*Anel's Kittens Donna med sonen SE*Kreivi's Petit-prince moon of Aleks. Fotograf: Riitta Kreivi

S*Anel's Kittens Donna med sonen SE*Kreivi's Petit-prince moon of Aleks. Fotograf: Riitta Kreivi.

Allergi vid test

Var alltid ärlig om allergi i familjen och var ärlig om någon av er känner av allergin vid besök i testhem eller hos uppfödare. Varken ni eller katten vill tvingas skiljas åt p.g.a. allergi. Diskutera allergin öppet med uppfödaren. Det finns många tips och råd från andra allergiker, sök gärna i Facebookgruppen Sibirisk katt så finns mycket erfarenhetsbaserat skrivet och delat.

En viktig poäng att förbereda innan du kontaktar en uppfödare: OM någon i familjen blir allergisk då er nya lilla kisse flyttat hem till er, finns någon som vill ta hand om er katt då? Har ni förberett ”plan B”?

Minska allergirisken - tips

Då man som kattallergiker får hem sin sibiriska kattunge går för många en tidigare ouppnåelig dröm i uppfyllelse. Nu gäller det att skapa bästa möjliga förutsättningar för att minska risken för att allergin ska blossa upp. Kom ihåg att diskutera med din läkare innan du som är allergisk skaffar katt.

Här är några tips: Om du är pollenallergiker, skaffa inte kattunge då pollenallergin är aktiv, kanske bättre att tajma köpet på vintern?

  • kastrera din katt
  • tvätta händerna ofta, ta dig inte i ansiktet eller ögonen med ”kattiga” händerlåt gärna en icke-allergiker tömma kattlådan om möjligt
  • dammsug och våttorka golven ofta
  • dammtorka ytor
  • ta gärna bort textilier där päls kan samlas, t.ex. prydnadsplädar och mattor.
  • Att täcka soffan med ett överdrag som kan vädras och tvättas kan vara en idé.
  • vädra gärna
  • en luftrenare kan hjälpa 

Att bada en katt verkar bidra till att minska nivån av allergen, MEN för att vara effektivt behöver katten badas två gånger per vecka enligt en studie. I praktiken finns de som badar sin katt då och då och får det att fungera. Badning kan dock vara svårt att genomföra och innebär ofta en stress för katten (och ibland även husse och matte). Badning kan alltså hjälpa, men det är klokt att jobba med andra aspekter också.

När din kattunge precis kommit hem har den sannolikt snuttat på sin mamma, och fått mjölkprotein i pälsen. Detta kan vara orsak till en initial allergireaktion, men mjölkproteinet bryts ned ganska snabbt och efter ett par dagar så borde reaktionen avta. Var speciellt noga med handtvätt de första dagarna, och undvik (så gott du kan) att stoppa ned näsan i pälsen.

S*Lince´s Limone. Fotograf: Caroline Johansson

S*Lince´s Limone. Fotograf: Caroline Johansson.

Lycka till!

Vi är tusentals allergiker som är lyckliga ägare till en eller flera sibiriska katter i Facebookgruppen Sibirisk katt som varmt önskar dig lycka till! Läs gärna på först genom att söka på "allergi" om du går med i gruppen. Sedan är du varmt välkommen att fråga och diskutera om det är något du undrar över. Just frågan om "är det någon som är allergisk och klarar en sibirisk katt" är ställd många gånger, läs gärna vad medlemmarna svarat och berättat om.

Tack

Alla foton på denna sida kommer från Facebookgruppen Sibirisk katt, och vi tackar varmt alla vänliga fotografer som bidragit med foton på sina vackra sibiriska katter. 

Sidan är skapad: 2020-08-08 och justerad vid teknisk uppgradering 2023-01-02.