SibiriskaKatten.se
HemUppfödarlistaFör uppfödare
  • 23 oktober 2020, Ändrad 8 november 2020

Till minne

I oktober 2020 förlorade vi hastigt och oväntat Marie Holmberg, en av de mest aktiva, generösa och kunniga uppfödarna av sibirisk katt. Marie sörjs närmast av sin familj, man och barn, men också av många, många vänner med sibiriska katter i Sverige och utomlands.

Fotograf: Okänd

Till minne av Marie Holmberg

I oktober 2020 förlorade vi hastigt och oväntat Marie Holmberg, en av de mest aktiva, generösa och kunniga uppfödarna av sibirisk katt. Marie sörjs närmast av sin familj, man och barn, men också av många, många vänner med sibiriska katter i Sverige och utomlands.

Vi publicerar denna sida för att hedra Maries fina insatser för vår ras, vi vill berätta om hennes arbete och hedrar Maries minne genom att ta stafettpinnen hon lämnat efter sig och fortsätta verka i hennes anda.

Texten nedan kommer från ett samtal mellan Marie och Anna Elmdahl 2015. 

SE*Sessan´s Nadezhda. Fotograf: Okänd

SE*Sessan´s Nadezhda.

Vem var Marie?

Marie var en engagerad, positiv och fokuserad kattälskare som haft katt sedan 5-årsåldern. Efter en period på 13 år utan djur p.g.a. sambons allergi, fick familjen kontakt med sibiriska katter och kunde äntligen ha katter i huset igen! 


2010 anlände de första sibbarna till familjen Holmberg Hägglund som började som fodervärdar åt S*Nikopejas Nessa Kasianovna och S*Linces Liris. Marie och familjen bestämde sig för att ta steget och bli uppfödare. Stamnamnet valdes med inspiration från dessa första två katter - de två vita prinsessorna gav stamnamnet SE*Sessan's.

De två sessorna S*Nikopeja´s Nessa Kasianovna och S*Lince´s Liris. Fotograf: Okänd

De två sessorna S*Nikopeja´s Nessa Kasianovna och S*Lince´s Liris.

Jag frågade Marie vad hon tyckte är det bästa med sibbar. Hon tänkte efter, och valde sedan "temperamentet".

-Jag är en van hundmänniska och ser stora likheter mellan sibiriska katter och hundar; katterna går i koppel, kan lära sig sitt, ligg, snurra och annat. Våra katter hälsar gästerna välkommen, ja, de beter sig precis som hundar, sa Marie med värme i rösten. 

Hälsa och samarbete

Fotograf: Marie Holmberg

Fotograf: Marie Holmberg.

Marie hade ett stort intresse för katters hälsa och även beteendefrågor. Hon delade generöst sin kunskap med andra uppfödare och satt i Hälsorådet i Sällskapet Sibirisk Katt 2015-18.

-Jag brinner också för att dela med mig av min kunskap om katter, beteende och hälsa och att förhoppningsvis bidra till att behålla kattrasen så nära sitt ursprung som möjligt, hälsomässigt och rastypiskt. Den sibiriska katten är en naturras, och vi måste medvetet jobba för att behålla detta. Det är de starkaste individerna som överlevt och skapat grunden för rasen, och det gäller att inte tappa originalsibbens egenskaper, sa hon med övertygelse och stort allvar.

---------------

Ovanstående text återger ett samtal mellan Marie och Anna Elmdahl, 2015. Samtalet skedde då Anna undersökte om Marie ville medverka i det nyskapade Hälsorådet i rasringen Sällskapet Sibirisk Katt. Anna var ordförande 2013-16 och Marie bidrog i Hälsorådet 2015-18.

--------------- I samband med att Marie skapade logotypen ovan sa hon:

"Samarbete mellan uppfödare är A och O för då kan vi på ett ansvarsfullt sätt behålla rasens genetiska mångfald och ta tillvara på linjerna på bästa sätt. Att avla för snabbt eller låta vissa katter lämna ett för stort antal kullar bör undvikas. Vi behöver inte tänka lika i alla avelsplaner men vi behöver bli bättre på att samarbeta! Alla parningar har genomslag för rasen, och det är varje uppfödares skyldighet att ta ansvar för kommande generationer."

Maries engagemang lever vidare

Vi kommer tillägna Marie Holmbergs minne det fortsatta arbete vi gör för att förebygga den ärftliga hjärtsjukdomen HCM i gemenskapen "Vår sibiriska katt" d.v.s.:

  • Facebookgruppen "Sibirisk katt"
  • Facebookgruppen "Sibiriska katter och kullar"
  • Denna hemsida sibiriskakatten.se
Marie Holmberg och SE*Sessan´s Kiwawa. Fotograf: Leo Holmberg.

Marie Holmberg och SE*Sessan´s Kiwawa. Fotograf: Leo Holmberg..

Tack för allt du gjort för oss alla och vår ras sibirisk katt, Marie. Vila i frid.

För många vänner i gemenskapen runt sibirisk katt,

Anna Elmdahl, 17 oktober 2020