SibiriskaKatten.se
HemUppfödarlistaFör uppfödare
  • 9 augusti 2020, Ändrad 8 november 2020

Stamtavla – trofé eller verktyg?

Många pratar om stamtavlor, men vad är en stamtavla? Varför är en stamtavla viktig? Spelar den verkligen någon roll? Vi förklarar en del här för dig som är ny!

SE*Animal art’s Chokladkullens Bounty. Fotograf: Lena Eriksson

SE*Animal art’s Chokladkullens Bounty. Fotograf: Lena Eriksson.

Stamtavla

En raskatt har en registrerad stamtavla.

En huskatt har inte en registrerad stamtavla. Notera dock att från 2023-01-01 ska även huskatter enligt lag märkas och registreras i Jordbruksverkets databas

Så enkelt är det... 

...fast ändå inte... Läs mer så ska vi förklara skillnaden.

Vad är en stamtavla?

En stamtavla är ett dokument registrerat hos ett kattförbund där det t.ex. står kattens:

  • ras
  • namn
  • registreringsnummer
  • id nummer
  • födelsedatum
  • färg och färgkod
  • föräldrar och förfäder
  • uppgifter om uppfödaren 

Dessa sidor behandlar bara stamtavlor utfärdade av svenska kattförbund. Om du köper en importerad katt eller importerar själv kräver det mycket kunskap som vi inte berör på här, utan rekommenderar dig att söka stöd från exempelvis andra uppfödare med erfarenhet.

Olika riksförbund har olika stamtavlor

Sverak

Båda dessa kattstamtavlor är utgivna av Sverak. Den vänstra är äldre, och den högra har ett uppdaterat utseende från och med 2020. 

Då kattungarna är registrerade kommer stamtavlor tillbaka till uppfödaren. Är uppfödaren medlem i Sverak ser stamtavlorna ut såhär.

Fotograf: Okänd

WCF

Här är en stamtavla på en sibirisk katt registrerad i WCF. Denna katt är importerad från Ryssland. 

Fotograf: Okänd

Syftet med stamtavlor

Syftet med en stamtavla är ge köpare av en raskatt ett "äkthetsintyg", att katten är den som säljaren hävdar. Många köper sibirisk katt pga allergi. Om katten är huskatt som säljs som "sibir utan stamtavla" kan nivån av allergener vara högre och därför är det extra viktigt för en allergiker att verkligen säkerställa att katten är en sibir genom att den har en korrekt stamtavla.

En stamtavla är också ett viktigt verktyg för en uppfödare som via stamtavledatabaser kan utvärdera inavelsgrad, dubblering av eventuella riskkatter och utfall av hälsotester. Det ligger mycket omsorg, tid och pengar bakom alla tester och utvärderingar som seriösa uppfödare gör för att just du ska kunna köpa en frisk och hälsosam kattunge.

Var kommer stamtavlan ifrån?

En uppfödare är medlem i en kattklubb/kattförbund och registrerar sina kattungar i det förbundet. I Sverige registreras majoriteten av kattungar i Sverak 
(störst i Sverige) eller WCF och får då en registrerad stamtavla. Det finns även andra mindre förbund.

S*Anels Kitten FancPaul Queen. Fotograf: Lisa Lagerman

S*Anels Kitten FancPaul Queen. Fotograf: Lisa Lagerman.

Databaser för kattstamtavlor

Om du vill kan du titta i öppna databaser för raskatter, där kan man se en katt och dess förfäder i flera generationer bakåt. I databasen finns massor av spännande information, kattens hela namn, födelsedag, färgkod och färgen utskriven så den är lättare att läsa, dessutom finns kattens förfäder i hela 10 generationer! Är katten registrerad i Sverak blir den tillgänglig i Findus som är en öppen databas med kattstamtavlor. 

Man kan ofta se på kattens stamnamn om den är registrerad i Sverak. Då börjar stamnamnet med SE* eller S* och sedan uppfödningens och kattens namn. Sverak bytte från S* till SE* 2010, så båda varianterna av prefix förekommer. 

 Ex: S*Knjaze Zlatan eller SE*Alerias Madicken Dimkovna. 
Om en uppfödare får en kull innan den har registrerat ett stamnamn får katten bara ett egennamn, t.ex. Coco, vilket alltså är ett helt korrekt registrerat namn på en sibirisk katt. 

Pawpeds

En annan databas för stamtavlor är Pawpeds som inte är begränsad till svenska katter utan är internationell. Pawpeds databas är även kopplad till hälsoprogram. För sibirisk katt jobbar vi med ett hälsoprogram för HCM, en ärftlig hjärtsjukdom, och där är Pawpeds ett av de viktigaste verktygen för en uppfödare i arbetet att avla på friska djur. 

WCF erbjuder idag ingen öppen stamtavledatabas.

Alla sibiriska katterna på denna sida är registrerade i Sverak och du hittar dem därmed i Findus om du vill testa att söka på dem. Även Zlatan och Madicken, nämnda ovan, finns både i Findus och Pawpeds Pawpeds om du vill kolla.


Coco. Fotograf: Ammi Linnarsson

Coco. Fotograf: Ammi Linnarsson.

VARNING!

DET FINNS INGET SOM HETER "SIBIRISK KATT UTAN STAMTAVLA".

En katt utan stamtavla är en huskatt. En sibirisk katt har en registrerad stamtavla.  Det spelar ingen roll om någon anger olika procenttal, t. ex. "60% sibirisk", det är en huskatt. 

Vi möter många besvikna kattköpare som tror de köpt en billig "sibir utan stamtavla" och har blivit lurade av oseriösa säljare. Som ny i kattvärlden är det inte lätt att förstå varför en stamtavla är viktig och vad skillnaden mellan huskatt och raskatt är. Det behövs kunskap för att köpa en katt från en seriös uppfödare som månar om katterna och rasen. Vi vill inte stötta de som parar "söta katter" utan tanke på hälsa och ibland med bristande djurhållning.  Läs gärna vidare på denna hemsida, den är gjord för dig som söker kunskap. 

Varför vill man ha en renrasig sibirisk katt med stamtavla? 

Uppfödaren är med i en kattklubb och vet vilka lagar och regler som gäller. Uppfödaren har kanske gått utbildningar, följer hälsoprogram och lägger omsorg på att din katt ska vara frisk, trevlig och följa rasstandarden. Här kan du läsa och lära mer om sibirisk katts rasstandard (Sverak/Fife). 

Om du köper en renrasig sibirisk katt kan du gå in i Pawpeds och titta att kattens förfäder är testade för HCM. Fråga din uppfödare om du inte hittar testerna på din blivande katts föräldrar i registret, eftersom det ibland tar tid mellan test och publicering. Du kan också se om föräldrakatterna är testade för PKD (ärftlig njursjukdom) i två olika register: Öppet register för PKD (för sibirisk katt) eller Öppna listan för PKD-scannade katter (både sibirisk katt och neva masquerade).

Vi hoppas att förklarat mer om skillnaden mellan att medvetet kunna jobba med hälsan på din kattunge. Detta är en stor skillnad mellan ras- och huskattsavel.

Ett argument som vi hört för att inte registrera en stamtavla är att "det är för dyrt". Det är inte dyrt: det kostar 350kr/stamtavla i Sverak och 175kr/stamtavla i WCF (2020). 

Om uppfödaren inte vill ge dig en stamtavla trots att föräldrarna sägs vara registrerade kan orsaken vara att uppfödaren försöker dölja saker som exempelvis: 

  • en honkatt paras för ofta, får inte vila och återhämta sig
  • föräldrarna är nära släkt 
  • en förälder har en eller flera sjukdomar 
  • föräldrarna inte får användas i avel pga medfödd ärftlig defekt 
  • kattungen har en defekt, eller är kanske till och med sjuk
  • föräldrarna är inte de som hävdas
  • föräldrakatten kan vara stulen eller smugglad 
  • en fertil hona har gått lös utomhus och kommer hem dräktig. Oklart vem pappakatt är och vilka eventuella ärftliga sjukdomar och parasiter han kan ha
  • uppfödaren har brutit mot regler och blivit avstängd från ett kattförbund/kattklubb

Tack!

Alla foton på denna sida kommer från Facebookgruppen Sibirisk katt. Vi tackar varmt alla vänliga fotografer som bidragit med foton på sina vackra sibiriska katter. Vill du se fler foton på underbara sibirer i denna FOTOTRÅD  så gå med i gruppen och sök på "Id: 2020-31". Välkommen!

Sidan är skapad: 2020. Justerad vid teknisk uppgradering 2023-01-02.