SibiriskaKatten.se
HemUppfödarlistaFör uppfödare
  • 8 augusti 2020, Ändrad 8 november 2020

Innan kontakt med uppfödare

Många uppfödare gör allt för att kattungarna ska vara friska, sociala och passa väl in i sin nya familj. Det kan ligga år av planering bakom en kull av sibiriska katter, mycket pengar i hälsotester och självklart ett högt engagemang framförallt under honans dräktighet och då ungarna föds. Många uppfödare vill därför veta en del om dig som köpare, eftersom du kanske kommer ta över en del av uppfödarens hjärta, den lilla sibiriska kattungen. Läs här hur du kan förbereda dig.

SE*Black Beluga's Titus och Caesar. Fotograf: Pernilla Helmersson

SE*Black Beluga's Titus och Caesar. Fotograf: Pernilla Helmersson.

Ur uppfödarens vy

Alla är vi olika, alla uppfödare är olika, men många är väldigt noga med att en sibirisk kattunge ska komma till rätt hem. Olika kattungar har olika temperament och personlighet och många uppfödare lägger stor kraft på att matcha rätt kattunge till rätt familj.

Innan du kontaktar en uppfödare så tänk igenom hur er livssituation ser ut nu och om det kommer några större förändringar du redan nu känner till. Fundera på vad ni vill ha ut av ert liv med katt och vilket hem och liv ni kan erbjuda katten. Om du ärligt kommunicerar det med en uppfödare är det stor chans att du hittar just den katten som passar er.

S*Landsnoras Jazzon. Fotograf: Susanne Diepholtz

S*Landsnoras Jazzon. Fotograf: Susanne Diepholtz.

Ta tid på dig

Sibiriska katter är eftertraktade och det är många som söker en kattunge. Många uppfödare har en väntelista och andra bestämmer inte nya hem innan kattungen blivit lite äldre så alla katter i kullen hunnit visa upp sitt temperament på ett tydligt sätt. Fråga gärna den uppfödare du pratar med hur den vill ha det.

Många uppfödare rekommenderar att man inte forcerar köpet, utan ta tid på dig. Om du söker din drömkatt kanske du ska vara beredd på att vänta, ta dig tid att läsa på, kanske kontakta flera uppfödare och skaffa erfarenhet av olika underbara kattungar. Uppfödare träffar ofta flera som är intresserade och kan då matcha en kattunge mot det familjen söker och kan erbjuda. 
Det är lätt att bli huvudlöst förälskad i den första kattunge man träffar, men försök ha lite is i magen så det blir helt rätt. Vid en diskussion i Facebookgruppen Sibirisk katt var det just det rådet som flest i gruppen gav: att inte forcera. 
Låt det ta lite tid... Det finns en liten sibirisk kattunge för dig där ute någonstans.

SE*Animal art’s Chokladkullens Twix. Fotograf: Lena Eriksson

SE*Animal art’s Chokladkullens Twix. Fotograf: Lena Eriksson.

Var ärlig - viktiga frågor för uppfödare

Många uppfödare understryker vikten av ärlighet och att en köpare verkligen berättar om sin livssituation, sina planer och tankar. 

Allergi

Många allergiker kan tåla en renrasig sibirisk katt. Om du har kattallergi så börja med att besöka ett  hem med sibirisk katt (och inga andra pälsdjur i hemmet) för att testa allergin. Går det bra, så besök gärna ett till, då ökar säkerheten att du har möjlighet att klara en sibirisk katt. 

Var alltid ärlig om allergi i familjen, och var ärlig om någon av er känner av allergin vid besök i testhem eller hos uppfödare. Varken ni eller katten vill tvingas skiljas åt pga allergi. Diskutera allergin öppet med uppfödaren, det finns många tips och råd från andra allergiker, sök gärna i Facebookgruppen Sibirisk katt så finns mycket erfarenhetsbaserat skrivet och delat.

En viktig poäng att förbereda är OM någon blir allergisk, finns någon som vill ta hand om er katt då? Har ni förberett ”plan B”?

Gå lös ute

Många sibiriska katter går i koppel eller har en kattgård utomhus. Om du vill att din katt ska gå lös ute bör du vara VÄLDIGT tydlig med det. Många uppfödare vill INTE att deras katter ska gå fritt. OM du lovar en uppfödare att katten inte ska gå lös, så är det viktigt att du håller detta löfte. Respektera det ni kommer överens om, och om era omständigheter ändras, så ha hövligheten att prata med uppfödaren innan du släpper en sibirisk katt lös ute.

Låt ALDRIG en fertil katt gå lös ute, det är numer reglerat i lag.

Avelsplaner

Är du intresserad av avel? Var väldigt tydlig med det då du kontaktar en uppfödare redan från början så det inte blir missförstånd.. 

En uppfödare väljer ut vilka kattungar som lämpar sig för avel baserad på olika kriterier och erfarenhet. Vissa kattungar är underbara sällskapskatter men ska inte gå i avel utan säljs just till sällskap. Om du köpt en sällskapskatt bör du kastrera den så fort som möjligt och låta den leva ett härligt liv som kastrat. Det är påfrestande för både en han- och honkatt att vara fertila. De blir exempelvis ofta oroliga, jamar högt efter en partner, kan urinmarkera även inomhus och tappa vikt. För honor ökar risken för  juver- och livmodercancer vid tomma löp men även då man ger p-piller. 

Kastrerar du katten blir den snabbt lugn och harmonisk då hormonerna lägger sig. Det är bara fördelar med kastration. Endast de katter som ska gå i aktiv avel bör vara fertila.

Respektera uppfödarens arbete och kunskap, följ det ni kommit överens om. 

S*Millifiore Bonzai. Fotograf: Anna-Lena Andersson

S*Millifiore Bonzai. Fotograf: Anna-Lena Andersson.

Det här kan du förbereda

Kontakta en uppfödare du hittat på vår Uppfödarlista och fått förtroende för genom dess hemsida eller Facebookgrupp eller har du kanske träffat på dem genom inlägg i Facebookgruppen Sibirisk katt. På deras hemsida står ofta kontaktinformation och om uppfödaren har en Facebookgrupp fungerar ofta PM. När du kontaktar uppfödaren så berätta lite om dig själv utan att det blir en roman. Det här kan du gärna berätta lite kortfattat om:

  • Söker du en sällskapskatt eller är du intresserad av avel? 
  • Vill du ställa ut din katt?
  • Din familjesituation, lever du ensam eller är ni fler i hushållet
  • Har ni barn, eller om du vill berätta om ni planerar barn (så din kattunge passar en sådan situation, en lugn och trygg kattunge är mer passande än en som är lite blygare och lättskrämd om det finns barn i hemmet)
  • Lite om ert hem, hur kommer kisse bo. Har ni balkong som du kan näta in (det är lag på nät om balkongen är 5 meter över mark, men näta in även på lägre höjd för att undvika att kisse rymmer eller blir skadad om den faller).
  • Utevistelse: Planerar ni koppelpromenader? Möjlighet till kattgård? Berätta gärna vad ni tänker så kan uppfödaren exempelvis träna kattungen på att ha sele innan den flyttar.
  • Arbete, dvs är ni borta från hemmet mycket? Har ni möjlighet att lägga timmar av samvaro och aktivering, kanske koppelpromenader då ni kommer hem?
  • Semester och resor, planerar ni att resa med katten? Har ni en plan för eventuella semesterresor där katten inte kan följa med?
S*Zaribs Önska af Aramis. Fotograf: Linda Kinberg

S*Zaribs Önska af Aramis. Fotograf: Linda Kinberg.

Tack!

Alla foton på denna sida kommer från Facebookgruppen Sibirisk katt, och vi tackar varmt alla vänliga fotografer som bidragit med foton på sina vackra sibiriska katter. Vill du se fler foton på underbara sibirer i denna FOTOTRÅD så gå med i gruppen och sök på "Id: 2020-31". Välkommen!

Sidan är skapad 2020-08-02 och justerad vid teknisk uppgradering 2023-01-02.