SibiriskaKatten.se
HemUppfödarlistaFör uppfödare
  • 8 augusti 2020, Ändrad 8 november 2020

Hitta uppfödare

Är man ny i kattvärlden kan det vara svårt att veta hur man hittar en seriös uppfödare och en sibirisk katt. Vi har försökt att hitta vägar för att hjälpa den som söker stöd. Läs mer här.

SE*Bellinka's Kensington. Fotograf: Pernilla Jolheden

SE*Bellinka's Kensington. Fotograf: Pernilla Jolheden.

Hitta uppfödare, hur gör man?

Hur gör man för att hitta en seriös och bra uppfödare? 

Ja, som ny i kattvärlden kan det vara svårt, men det första är som vanligt att googla! Många uppfödare har fina hemsidor där de berättar om sig själva och sina katter, ofta också om kattungar och vilka planer de har. Du har säkert redan spenderat tid på detta, och grattis! Det är lärorikt och en bra idé. 

En del uppfödare har inte hemsida utan väljer att skapa en Facebookgrupp, så googla lite där också. En del finns också på instagram som närmast svämmar över av sibiriska katter. Du kommer upptäcka att söker du "siberian cat" på instagram kommer många neva masquerade. Detta beror på att dessa "syskonraser" ibland behandlas som en. På denna hemsida och i våra grupper har vi inga neva masquerade utan endast traditionell sibirisk katt som inte är maskad i enlighet med definitionen i Sverak/Fife.

Vi har tidigare varnat för att det finns ett fåtal, tyvärr fler och fler, oseriösa uppfödare, och huvudsyftet med dessa sidor är att hjälpa dig att undvika dem. Läs nedan vilket jobb vi gör för att ge dig stöd.

SE*Alerias Birk Dimkov. Fotograf: Susanne Vikström

SE*Alerias Birk Dimkov. Fotograf: Susanne Vikström.

Stöd via Facebookgruppen Sibirisk katt

Facebookgruppen Sibirisk katt har vi skapat en "Uppfödarlista" med kontaktinformation till de uppfödare är aktiva medlemmar i gruppen och själva vill vara med. På uppfödarlistan hittar du länkar till uppfödarnas hemsidor och/eller Facebookgrupper om de har sådana. Kontaktinformation hittar du på deras sidor. Ett PM via Messenger kan vara en väg. 

Vi har långt över 100 uppfödare och är störst i Sverige, även uppfödare i Norge finns nu med på listan. Många har fina hemsidor där det finns intressant information och mängder av underbara bilder på sibiriska katter. Vill du veta mer kan du säkert hitta inlägg i vår Facebookgrupp om du söker på uppfödarnas namn, titta på bilder och lära känna dem lite grann. Det finns förstås seriösa uppfödare som inte är med i vår grupp, och det hoppas vi du får hjälp på dessa sidor så du kan avgöra själv om de är seriösa eller ionte.
Om vi får reda på att en individ är oseriös, om någon sålt sjuka eller på annat sätt påverkade djur (parasiter, dåligt allmäntillstånd..), inte lämnar registrerade stamtavlor et.c. så blockas denna individ. Vi strävar efter att efter bästa förmåga öka chansen att den sibir du hittar genom oss är frisk och hälsosam, föräldrarna testade mot sjukdom (som vi beskrivit på här) och väl socialiserad för att börja ett härligt liv hos sin nya familj.

Listan är en förmån och service för att stötta seriös avel av sibirisk katt.


S*Quarkencat Atlas Rice. Fotograf: Therese Högberg

S*Quarkencat Atlas Rice. Fotograf: Therese Högberg.

Om sidan

Skapad: 2020-08-09. Justerad vid teknisk uppgradering 2023-01-02.

Mer information finns i vår Facebookgrupp Sibirisk katt och du kan prova att maila oss.