SibiriskaKatten.se
HemUppfödarlistaFör uppfödare
  • 8 augusti 2020, Ändrad 8 november 2020

Frågor till uppfödare

En uppfödare kommer säkert ställa många frågor till dig som vill köpa sibirisk kattunge men... vilka frågor ska du ställa till uppfödaren? Som ny i kattvärlden vet man ju inte säkert vad som skiljer en bedragare från en seriös uppfödare. Här ger vi dig några frågor och exempel på svar du kan förvänta dig, så hjälper vi dig på traven att hitta de seriösa uppfödarna där alla katter mår bra.

SE*Muscardinus Chansey. Fotograf: Therese Andersson

SE*Muscardinus Chansey. Fotograf: Therese Andersson.

När du träffar uppfödare och kattungarna

När du hittar en uppfödare och kattungar så är det viktigt att du får träffa ungarna och mamma katt. Många uppfödare vill säkert träffa dig också och ni vill ju båda känna att ni får förtroende för varandra.

När ni kommer till uppfödaren så kommer ni säkert bli blixtförälskade i kattungarna, de är ju underbara! Men, försök förbered er innan ni åker dit, kanske ta lite anteckningar om saker ni vill fråga om. 

Här kommer några tips på saker som kan vara bra att fråga om. Om uppfödaren svarar och kan berätta när ni frågar är det ett gott tecken. Om uppfödaren undviker att svara kan det vara en varningssignal.

SE*Amadelis Amir- och Atlas af Nikita. Fotograf: Madeleine Olsson

SE*Amadelis Amir- och Atlas af Nikita. Fotograf: Madeleine Olsson.

Tips på allmänna frågor

Tänk igenom hur er hem mijö ser ut och vad som är viktigt för er så ni kommer ihåg att fråga om det. Be gärna uppfödaren beskriva mamma och pappa katts temperament. Temperament kan gå i arv, men miljö/träning påverkar också. Det kan vara spännande att veta hur föräldrarna är.

- Tränar uppfödaren kattungarna på ljud i vardagen, dammsugare, hushållsmaskiner, musik, tv etc.  Hur reagerar "din" kattunge på sådana ljud?

Exempelsvar: uppfödaren berättar hur de tränar kattungarna, vilka maskiner de använder (dammsugare eller annat)  och hur kattungarna reagerar

- Hur reagerar "din" kattunge på besökare? Ni ser hur kattungen reagerar vid ert besök, men tillfälligheter kan spela in.

Exempelsvar: uppfödaren kan berätta om din kattunge är försiktig eller kavat Uppfödaren kanske inte kan svara på detta om kattungen inte är så gammal, det tar några veckor innan uppfödaren tar emot besök, så de har kanske inte hunnit träffa så många. 

- Hur är din kattunge att klippa klor på? 

Exempelsvar: uppfödaren berättar hur de tränar kattungarna och hur "din" kattunge är att hantera

- Hur går det att kamma eller borsta pälsen på "din" kattunge? Fråga gärna om mamma och pappa katt får tovor, och hur uppfödaren gör för att ta bort dessa. 

- Kommer uppfödaren bada kattungen och träna på det? En del vill göra det, för utställning eller av allergiskäl.

Exempelsvar: ja, många uppfödare badar kattungarna så de ska få med sig en positiv erfarenhet av bad tidigt i livet. Uppfödaren kan ge dig tips om vad du ska tänka på då du badar din katt/unge.

- Vad äter din kattunge? Vad ska den äta då den kommer till dig? 

Exempelsvar: du ska få med mat att starta med, och tydlig instruktion på vad du ska ge för mat första året.

- Vilken kattlåda är din katt tränad på? 

 Diskutera detta med uppfödaren eftersom det är en trygghet för kattungen om den känner igen låda och sand som den är van vid.

SE*Inside Out Quincey. Fotograf: Mija Hallsten

SE*Inside Out Quincey. Fotograf: Mija Hallsten.

Frågor om hälsa

Läs gärna på om hälsofrågor och Avel för hälsa vi skrivit om här. Fråga om/när mamma och pappa katt är ultraljudscannade för HCM? Förbered dig också genom att söka på mamma och pappa katt i Pawpeds, läs mer i Avel för hälsa

Några frågor du kan ställa, om du inte redan sett svaren i annonsen eller på uppfödarens hemsida eller Facebookgrupp: Många seriösa uppfödare publicerar information om tester i samband med att kullen annonseras.

HCM

Önskat svar: Både mamma och pappa katt bör vara HCM-testade innan parning och testet ska inte vara mer än max ett år gammalt.

PKD
Fråga om mamma och pappa katt är ultraljudsscannade för PKD. (Förbered dig genom att söka på mamma och pappa katt i öppna PKD-register, läs mer på sidan Avel för hälsa).Önskat svar: Båda katterna ska vara testade för PKD och/eller ha testade mor- och farföräldrar. Optimalt är om både föräldrar och mor- och farföräldrar är testade. PKD-test görs en gång och behöver inte vara nygjort. 

Inavelsgrad

Fråga uppfödaren om inavelsgrad i den aktuella parningen, du kan förbereda detta genom att själv göra en provparning i Findus eller Pawpeds så behöver du inte fråga Läs mer under Avel för hälsa

Önskat svar: Inavelsgraden bör vara 0% på 4 generationer. Om den är högre, fråga gärna varför.


SE*Arastassens Vimse och Pi. Fotograf: Sara Huslid

SE*Arastassens Vimse och Pi. Fotograf: Sara Huslid.

Fråga om försäkring

Fråga gärna om kattungarna är försäkrade och om försäkringen skrivs över på er då ni hämtar kattungen.

Tack!

Alla foton på denna sida kommer från Facebookgruppen Sibirisk katt och vi tackar varmt vänliga fotografer som bidragit med foton på sina vackra sibiriska katter.

Sidan är skapad 2020-08-08. Justerad vid teknisk uppgradering 2023-01-02.

Frågor kan du ställa i Facebookgruppen eller prova att maila oss.