SibiriskaKatten.se
HemUppfödarlistaFör uppfödare
  • 2 augusti 2020, Ändrad 8 november 2020

Min katt fick HCM

Många jobbar målmedvetet för att bibehålla den sibiriska katten som en av de friskaste kattraserna i vårt land. Men... Plötsligt händer det som händer så sällan... En katt får HCM. En chock för ägarna, men det berör även andra i avelsarbetet runt sibirisk katt; kattungeköpare, andra uppfödare som avlar på samma linjer... Vi bad tre olika medlemmar i Facebookgruppen Sibirisk katt berätta om när deras katt fick HCM. Läs deras personliga berättelser nedan om du vill veta mer.

Fotograf: Okänd

När en katt får HCM

HCM är en ovanlig sjukdom bland sibiriska katter, tack vare att rasen är grundfrisk, men också tack vare hårt arbete av ansvarsfulla, seriösa uppfödare. Många var redan från början då de första sibirerna kom till Sverige år 2000  uppmärksamma på hälsa, och i detta fallet den ärftliga hjärtsjukdomen HCM.

Utan dessa uppfödares ansträngningar, både i att välja en lämplig partner till sin katt, och att ultraljudstesta för HCM från innan första parning till långt upp i åldrarna är det inte allt säkert att rasen varit lika frisk idag. 

En stor eloge till alla seriösa uppfödare!

Och, trots allt arbete händer det någon gång då och då  att en katt insjuknar i HCM. 

Vi bad tre medlemmar i Facebookgruppen Sibirisk katt berätta vad som hände när deras katt diagnosticerades med HCM. Stort tack till er alla för att ni vill dela er berättelse med oss, så vi kan få lite perspektiv på avel och vikten av tester för HCM.

Här är först en inledning av Anna Elmdahl, ägare av Facebookgrupperna Sibirisk katt, Sibiriska katter och kullar, samt denna hemsida: "Sibirisk katt är en frisk ras"

Csilla - en tidig sibir

Detta är en historia om en tidig sibir i Sverige, S*Nikopeja's Csilla som var född 2003. Vackra Csilla var en mycket efterlängtade hona i Ingrid Näsholms uppfödning, och tänkt att vara grunden till Ingrids uppfödning. Läs mer om hur man resonerade om testning då, och hur det gick för Csilla. Artikeln om Csilla hittar du här.

Fotograf: Okänd

Sakhi - med guld på ut- och insidan

Gunilla Falk är en av de uppfödare som varit med länge, redan 2008 fick hon sin första Sibiriska kull i uppfödningen S*Deltas.  En av sibbarna heter S*Deltas Sakhi, en magnifik svartgoldenspotted hane, från Gunillas första kull. Sakhi är Gunillas älskling och nallebjörn, en solstråle i färg och temperament som fick diagnosen HCM 2012, men lever ett fullvärdigt liv med mycket bus. 

Läs Gunillas berättelse om Sakhis HCM här.

Fotograf: Okänd

Sam - en älskad, busig sibir

Sam är en busig, älskad sibir född 2017. Hans HCM upptäcktes tidigt, endast 10 månader gammal, då han skulle kastreras, och en uppmärksam veterinär lyssnade på hans hjärta. 

Läs mer om vad som hände, och hur en diagnos drabbar både sällskapskattägare och uppfödaren men också ett steg till.

Fotograf: Okänd

Vi slutar inte här...

Under hösten planerar vi flera FREDAGSTRÅDAR i Facebookgruppen Sibirisk katt som handlar om kunskap runt HCM och det förebyggande arbetet med testning. Varmt välkommen om du vill veta mer.

Vill du ha kontakt: prova att maila oss.