SibiriskaKatten.se
HemUppfödarlistaFör uppfödare
  • 29 december 2020, Ändrad 12 februari 2021

Tajga

Tajga Valenvic var en av de tio första sibiriska katterna som kom till Sverige år 2000. I den gruppen fanns även hennes halvsyskon Chalcedon Valenvic och Chrysanthema Valenvic.

Tajga Valenvic. Fotograf: Vera Brännström

Tajga Valenvic. Fotograf: Vera Brännström.

CH Tajga Valenvic

Tajga Valenvic, en svarttigrehona, föddes den 21 juni 1999 i Moskva och var en av de första tio sibiriska katterna som importerades till Sverige för att lägga grunden till rasen i vårt land. Tajga flyttade, ihop med fyra av de andra katterna, till Vera Brännström.

Tajga Valenvic. Fotograf: Vera Brännström

Tajga Valenvic. Fotograf: Vera Brännström.

Tajga fick fem avkommor i en kull med Brus och i den kullen gick två honor och en hane vidare med varsin kull. Tajga, som var en väldigt försiktig hona, togs ur avel och gav alltså bara en kull då hon trivdes mer som ensamkatt. Tajga fick blomma ut som kastrat.

Här finns Tajga i Pawpeds 

Tajga - en viktig sibirisk anmoder

De första tio sibiriska katterna finns i många stamtavlor i vår sibiriska population, de lever vidare generation efter generation. Vi vill här presentera exempel på sibirier med dessa grundarkatter i stamtavlan, en lite äldre katt och en ung.

Generna bärs vidare... Läs mer om några sibiriska katter med Tajga i stamtavlan nedan.


Tajga Valenvics avkomma S*Knjaze Vostok

S*Knjaze Vostok. Fotograf: Eva Gunnarsson

S*Knjaze Vostok. Fotograf: Eva Gunnarsson.

En hane i i Tajgas kull som fortsatte att bidra i den svenska aveln var S*Knjaze Vostok. Han beskrivs av sina ägare som en katt med hjärta av guld. Vostok blev den första avelshanen i Eva Gunnarssons katteri S*Nikopeja. Eva är en av de generösa, vänliga och mycket kunniga uppfödare som betytt väldigt mycket för den sibiriska rasens hälsa och utveckling.  Hon har också tidigare varit engagerad i hälsoprogrammet för att förebygga HCM och aktiv i Pawpeds. 

Här finns Vostok i Pawpeds

S*Gullåkras Cantaloupe

S*Gullåkras Cantaloupe. Fotograf: Peter Olsson

S*Gullåkras Cantaloupe. Fotograf: Peter Olsson.

S*Gullåkras Cantaloupe, "Loupi", är en svarttigrerad hona (n 23) som föddes 2012 i en kull om fem kattungar och blev utvald att gå vidare i avel.  Hon fick en kull som fertil när hon bodde hos fodervärden Peter Olsson. Liksom sina föräldrar har hon noggrant scannats för HCM. En av Loupis avkommor, S*Gullåkras Mimosa, gick sedan vidare i avel.
Loupi är lugn, trygg, kärleksfull och pratsam och hon vill gärna vara i samma rum som den som är hemma. Är matte i nära älskar hon att hänga över hennes axel.Tandborstning, kloklippning och duschning är inga problem för denna katt!

Utställning var inget för Loupi. Hon provade på som liten men trivdes inte i den miljön utan föredrar att vara hemma med familjen.

S*Gullåkras Cantaloupe och hennes syskon fick sina meloninspirerade namn från att deras mamma älskade att äta melonbitar och ville särskilt ha detta som dräktig.
Cantaloupe i Pawpeds


S*Amorzinhos Gutianne

S*Amorzinhos Gutianne. Fotograf: Katarina Edentorp Eriksson

S*Amorzinhos Gutianne. Fotograf: Katarina Edentorp Eriksson.

S*Amorzinhos Gutianne är en svartspotted (n 24) hona, född den 18 september 2020, Hälsa
S*Amorzinhos Gutianne har vältestade förfäder, både hennes föräldrar och deras föräldrar är testade för PKD och HCM med ultraljud enligt rekommendationerna. 

Temperament

Hon är kullens knäkatt och har ett jättehärligt temperament.  Hos uppfödaren var S*Amorzinhos Gutianne både jägaren och kelgrisen i huset!

Gutianne i Pawpeds

Vi utvecklar vidare

Om du vill bidra med bilder på Betsi eller någon annan av grundarkatterna tar vi gärna emot bidrag och gör dem synliga för våra många besökare. Skicka gärna ett mail så kan vi prata vidare.

Vi påminner om upphovsrätten som självklart gäller all text och alla foton.

Sidan skapad: 2021-02-08. Justerad vid teknisk uppgradering 2023-01-02.