SibiriskaKatten.se
HemUppfödarlistaFör uppfödare
  • 5 december 2020, Ändrad 24 juni 2021

Pelagea

Pelagea var en av de första tio sibiriska katterna som importerades till Sverige och som lade grunden till rasen i vårt land.

Fotograf: Okänd

Pelagea Veshy Son

En fin liten sibirisk katt från Moskva, Pelagea Veshy Son, var den enda diluterade katten, dessutom silverfärgad, bland de första tio. Hon hade färgen blåsilverspotted med vit, as 09 24. Pelagea, som var född den 7 januari 2000, var mamma till den första svenskfödda kullen av sibirisk katt, den unika kullen om fyra kattungar - två hanar och två honor - som hon fick tillsammans med Chalcedon hos Gunilla Vikström. Läs mer om Gunilla och Vera Brännström som tog de första sibirierna till Sverige här.

Pelagea flyttade sedan vidare till Tallkattens katteri, det tredje i Sverige som födde upp sibirisk katt, och fortsatte som avelshona där.

Pelagea fick sex kullar med fyra olika hanar som gav sammanlagt 22 avkommor. Hon HCM-testades vid 6 och 8 års ålder utan anmärkning.
Här finns Pelagea i Pawpeds.

S*Lince's Nicoletta Braschi

S*Lince's Nicoletta Braschi. Fotograf: Susanne Vikström

S*Lince's Nicoletta Braschi. Fotograf: Susanne Vikström.

S*Lince's Nicoletta Braschi, är en svartspotted hona (n 24) född den 11 januari 2016 hos uppfödaren Kicki Eriksson. Som lovande avelshona såldes hon till Susanne Vikström med uppfödningen SE*Alerias som samarbetar med fodervärden Karin Edström.

Avel och hälsa

S*Lince´s Nicoletta Braschi har fått tre kullar med totalt 18 avkommor där den svarte hanen SE*Alerias Dante Jasov från den allra sista kullen stannar hos sin mamma och fodervärden för att fortsätta som avelshane. Mamma Nicoletta kommer nu att kastreras och gå i välförtjänt pension.

Nicoletta är testad för HCM 2017, -18, -19 och 2020 samt även PKD utan anmärkning. 
Nicoletta har en helt underbar pälskvalitet med rastypiska sträva täckhår. Hon var möjligen lite spretig i sitt utseende som ung, men växte snabbt i en fin sibbe-look. 

Temperament

Nicoletta är en stor personlighet och naturlig avelshona – hon har varit duktig vid sina födslar. Hon är en stor katt på 5,2 kg, kraftigt byggd och kanske lite lång i kroppen för att vara en sibirier. Det har dock varit en fördel vid hennes dräktigheter då detta gett alla ungar gott om plats i magen. När sen kattungarna kommit till världen har hon alltid haft gott om mjölk, pysslat om dem exemplariskt och vakat noga över dem. Dröjer serveringen av deras mat för länge så tvekar hon inte att spänna ögonen i sin matte och ryta ifrån: ”Var är KÄKET??”
Nicoletta är sannerligen en pratglad tjej som vet vad hon vill!
Vid ett tillfälle stal hon middagslaxen, fortfarande i sin plastförpackning, och släpade stolt iväg den till sina ungar när hon var missnöjd med betjäningen.

"Det har varit en ynnest att få lära känna Nicoletta och att få ha henne i avel", berättar Susanne.
Nicoletta i Pawpeds 


S*Lurvtrollets It Must Have Been Love

SE*Lurvtrollets It must have been Love. Fotograf: Marita Åsberg Rydberg

SE*Lurvtrollets It must have been Love. Fotograf: Marita Åsberg Rydberg.

S*Lurvtrollets It Must Have Been Love – är en blåsköldpaddsilverspotted hona (gs 24) som föddes 5 mars 2020 i en kull om sex kattungar hos uppfödaren Katarina Eklöf. Hon headhuntades till katteri Zatash av Marita Åsberg-Rydberg och Jimmy Rydberg som nu hoppas på fina framtida kullar i ett samarbete med fodervärden Wictor Widholm.  Jimmy och Marita funderar på en parning med någon av de egna hanarna i katteriet, men understryker vikten av att sådana planer måste få ta sin tid. Först ska Zoe, som hon kallas, bara få vara kattunge, växa och leka av sig.

Zoe är tidigt utvecklad med ett fint, rastypiskt ansikte och en underbar päls. ”Det är en sorg att vi inte kunnat ställa ut henne i en kattungeklass i år,” säger Jimmy.  ”Speciellt eftersom Wictor är väldigt intresserad och redan har deltagit i utbildningar som hans kattklubb anordnat. Det är inte alls omöjligt att vi i framtiden får se honom som sibbeuppfödare och i så fall vore det roligt att få bli mentor till honom.”

Lilla Zoe är väldigt förtjust i husse Wictor och följer honom tätt i hasorna hela tiden, som en liten hund. "Hon är en pigg och glad katt, men ganska busig, precis som en kattunge ska vara. Julklapparna som låg under granen kunde hon förstås inte hålla tassarna borta från, utan öppnade dem raskt, så de fick gömmas undan ett tag till…" berättar Wictor. "Hon har även listat ut hur man öppnar vikdörren in till sovrummet. Om man sticker in sina tassar under dörrkanten och "gräver" lite uppåt, så släpper magnetlåset. Vips, så är det bara att trava in!"
S*Lurvtrollets It Must Have Been Love i Pawpeds


Vi utvecklar vidare

Om du vill bidra med bilder på Pelagea eller någon annan av grundarkatterna tar vi gärna emot bidrag och gör dem synliga för våra många besökare. Skicka gärna ett mail så kan vi prata vidare. Vi påminner om upphovsrätten som självklart gäller all text och alla foton.

Sidan skapad: 2021-02-11 Justerad vid teknisk uppgradering 2023-01-02.