SibiriskaKatten.se
HemUppfödarlistaFör uppfödare
  • 29 december 2020, Ändrad 14 februari 2021

Jeanne

Jeanne from Russian Kings of Siberian Forest var en av de första tio sibiriska katterna som importerades till Sverige och som lade grunden till rasen i vårt land.

Jeanne from Russian Kings of Siberian Forest. Fotograf: Vera Brännström

Jeanne from Russian Kings of Siberian Forest. Fotograf: Vera Brännström .

Jeanne from Russian Kings of Siberian Forest

Jeanne from Russian Kings of Siberian Forest föddes i en uppfödning i Moskva ett par dagar innan julafton, den 20 december 1999.  Jeanne är en svart hona med vitt (n 09) som kom att bli en av de första tio sibiriska katterna som importerades och lade grunden till rasen i vårt land. Jeanne flyttade från karantänen i Skellefteå tillsammans med Brus, Chrysanthema, Lubava och Tajga till Vera Brännström och katteriet S*Knjaze.

Jeanne fick 16 avkommor i fyra kullar, två med Brus hos Vera Brännström, och två med Gunilla Wikströms hane Chalcedon Valenvic. Alla dessa tre katter tillhörde gruppen av de 10 första som kom till Sverige.
 Jeanne i Pawpeds

Jeanne from Russian Kings of Siberian Forest. Fotograf: Vera Brännström

Jeanne from Russian Kings of Siberian Forest. Fotograf: Vera Brännström .

Jeannes personlighet

Jeanne from Russian Kings of Siberian Forest har en väldigt speciell plats i Vera Brännströms hjärta.

”Jeanne älskade att apportera.” berättar Vera, ”Hon var mycket snäll och hade ett underbart temperament. Det lite udda med henne var att hon inte kunde jama! Hon öppnade munnen, och försökte, men det lät aldrig något…” 

Kärlek vid första ögonkastet

S*Knjaze Anfisa Krasa och mamma Jeanne from Russian Kings of Siberian Forest. Fotograf: Okänd

S*Knjaze Anfisa Krasa och mamma Jeanne from Russian Kings of Siberian Forest.

2001 fick Jeanne en kull där en av kattungarna inte andades, men för Vera var det kärlek vid första ögonkastet! Beslutsamt gav Vera direkt konstgjord andning, kattungen kom igång, började andas och kärleken var besvarad.

Kattungen döptes till S*Knjaze Anfisa Krasa och levde nära Vera under resten av sitt liv. Hon var en av de två riktigt stora kärlekar som Vera haft bland alla sibiriska katter hon känt.

CH S*Gorabellas Margarita

S*Gorabellas Margarita. Fotograf: Jan Carlsson

S*Gorabellas Margarita. Fotograf: Jan Carlsson.

Den 25 februari 2010 föddes en svartspotted (n 24) hona hos uppfödningen S*Gorabellas som fick namnet Margarita. Hon skulle komma att stanna hos sina uppfödare Solveig och Jan Carlsson och bli avelshona. Solveig och Jan var en av de första uppfödarna av sibirisk katt i Sverige, de registrerade stamnamn i januari 2003, och blev den 14:e uppfödningen i landet.


Margarita har en vacker och bra päls med god kvalitet och sträva täckhår, hon får väldigt sällan någon tova. Margarita är bedömd som rastypisk av domare på utställning.  
S*Gorabellas Margarita fick tio kattungar i tre kullar med olika hanar mellan 2012-17. 

Hälsa
Hälsa var viktigt redan från början i aveln av sibirisk katt, och Margarita är HCM-testad utan anmärkning vid ett, tre och fem års ålder, inför varje parning.

Temperament
Margarita är lite avvaktande till temperamentet, lite försiktig, men visar aldrig humör. Hon klättrar gärna högt i klätterträdet, tycker om att ligga och spana ut över huset. Hon är ingen knäkatt, men vill gärna vara med nära familjen i huset.

Utställning
Lite försiktig som Margarita är gillade hon aldrig den lite stökiga miljön på utställning utan gömde sig i buren, fast hon tog sig samman och visade sig väl för domarna. Solveig och Jan valde därför att låta henne stanna hemma efter att hon fått sin första titel Champion. 
Margarita i Pawpeds


S*Frostuddens Boba Fett

S*Frostuddens Boba Fett. Fotograf: Tina Viberg

S*Frostuddens Boba Fett. Fotograf: Tina Viberg.

S*Frostuddens Boba Fett föddes 9 december 2009 hos uppfödaren Karin Ganström Niemi och blev avelshane hos uppfödaren Tina Viberg, SE*Lexcon's.

Boba är en röd silvershaded hane med vitt (ds 09 11). Tina fastnade för att han hade en intressant stamtavla och uppfyllde rasstandarden väl. Han hade också, som grädde på moset, en fin silverfärg.

Boba fick 24 avkommor i sex kullar under två år. Som fertil skötte sig Boba exemplariskt utan att markera. Han kastrerades när han blev rastlös och skrikig på nätterna efter en husflytt. 

Hälsa
Boba väger som vuxen ca 8 kg, är HCM testad 2010 och -12 utan anmärkning.
Jeanne är mormors mormor till S*Frostuddens Boba Fett.
Boba i PawpedsIC S*AceroRamos Bristol

S*AceroRamos Bristol. Fotograf: Kerstin Lönnqvist

S*AceroRamos Bristol. Fotograf: Kerstin Lönnqvist.

I augusti 2018 föddes en svartspotted hane med vitt (n 09 24) hos Kerstin Lönnqvist i AceroRamos uppfödning. Han fick namnet Bristol och placerades som  blivande avelshane hos fodervärd. 

Bristol hann få 12 avkommor i tre kullar innan han kastrerades.  Bristol skötte sig exemplariskt som fertil och kissade aldrig inomhus. Han har nu övergått till fodervärden Carolina Strandmans ägo och bor hos henne tillsammans med sin kattkompis S*AceroRamos Willis.

Hälsa och tester
Innan parning testades Bristol normalt för HCM - i juni 2018. Han är vidare testad:blodgrupp: ej b-bärare och Pkdef: normal och även Colorpoint: C/C (no carier)  
Temperament
Bristol är en riktigt genomsnäll katt med stabilt psyke, av bra stam och goda linjer, med ett mycket rastypiskt utseende.

UtställningUnder 2018 och 2019 ställdes Bristol framgångsrikt ut och blev IC vid dryga ett års ålder. Pandemin under 2020 satte sen tyvärr stopp för fortsatt utställningskarriär. 
Bristol, som nu bara är tre år ung, gillar att busa och bita matte i stortån när hon sover, eller retas med den stora jakthunden Akilles som ofta kommer på besök, tillsammans med mattes son. Då kan han smyga fram till den dåsande, intet ont anande hunden och plötslig bita honom i läppen eller i ett öra!  
Koppelpromenader tillsammans med matte och Willis är kul och jättespännande, men det unge herr Bristol inte gillar däremot är att bada och duscha, eller att tassa runt i snö. Då sitter han mycket hellre och myser i mattes knä, torr och varm!
 Bristol i Pawpeds

S*AceroRamos Bristol. Fotograf: Kerstin Lönnqvist

S*AceroRamos Bristol. Fotograf: Kerstin Lönnqvist.

Vi utvecklar vidare

Om du vill bidra med bilder på Jeanne eller någon annan av grundarkatterna tar vi gärna emot alla bidrag och gör dem synliga för våra många besökare. Maila till oss, skicka bilder och fotograf så återkopplar vi till dig för vidare diskussion.


Vi påminner om upphovsrätten som självklart gäller all text och alla foton.

Sidan skapad: 2020-12-28 Justerad vid teknisk uppgradering 2023-01-02.