SibiriskaKatten.se
HemUppfödarlistaFör uppfödare
  • 29 december 2020, Ändrad 12 februari 2021

Evlalia

Evlalia var en av de första tio sibiriska katterna som importerades till Sverige och som lade grunden till rasen i vårt land.

Evlalia Sant-Andre. Fotograf: Gunilla Vikström

Evlalia Sant-Andre. Fotograf: Gunilla Vikström.

Evlalia Sant-Andre

Evlalia Sant-Andre, en sibirisk svarttigréhona (n 23), föddes den 18 september 1999 i Moskva och var en av de första tio sibiriska katterna som importerades till Sverige och som är grunden till rasen i vårt land. Evlalia bodde hos Gunilla Vikström, som tillsammans med Vera Brännström tog den sibiriska katten till Sverige.

Evlalia fick 30 avkommor i nio kullar med fem olika hanar mellan 2001 och 2007.
 Här finns Evlalia i Pawpeds

Evlalia Sant-Andre. Fotograf: Gunilla Vikström

Evlalia Sant-Andre. Fotograf: Gunilla Vikström.

Evlalias personlighet

Gunilla berättar om Evlalia: "Hon var en riktigt bra sibirisk hona, hade allt man ville ha. Hon var rastypisk, bra päls och ett fint temperament. En väldigt bra avelskatt."

Evlalia, en viktig sibirisk anmoder

De första tio sibiriska katterna finns i många stamtavlor i vår sibiriska population, de lever vidare generation efter generation. Vi vill här presentera exempel på sibirier med dessa grundarkatter, här Evlalia, i stamtavlan: En lite äldre katt och en ung. Generna lever vidare.

WW ‘15, IP, SC S*AmiliiSibiri Prinzessin Glorina DSM, DVM

S*AmiliiSibiri's Prinzessin Glorina. Fotograf: Jean-Michel Labat

S*AmiliiSibiri's Prinzessin Glorina. Fotograf: Jean-Michel Labat.

 Sivan, eller WW ‘15, IP. SC AmiliiSibiri Prinzessin Glorina DSM, DVM är en av Sveriges mest framgångsrika sibiriska utställningskatter. Hon har visat upp sig med stolthet och charm i Sverige och utomlands och vunnit allt som går att vinna. En stor förebild på många sätt: Rastypisk, med fantastiskt temperament som klarar både resor och stora utställningshallar med tusentals besökare och andra katter, men också - inte minst viktigt -  en underbar familjekatt. 

S*AmiliiSibiri's Prinzessin Glorina. Fotograf: Taur Fangorn

S*AmiliiSibiri's Prinzessin Glorina. Fotograf: Taur Fangorn.

Sivan blev World winner 2015, hon blev den bästa Kategori 2 honan i konkurrens med main coon, norsk skogkatt, sibirisk katt, neva masquerade, ragdoll och helig birma. Man kan beskriva WW-titeln som "Miss Universum" - och för katter gäller inte bara utseende, utan de ska också uppfylla rasstandarden, visa upp sig med elegans och stolthet samt fint temperament under utmanande förhållanden för en katt. 

WW-vinsten var ett stort ögonblick för alla inblandade parter, inte minst för uppfödarna Britt och Cassandra Ellenius, med katteriet S*AmiliiSibiri. Alla vi med sibirisk katt i landet och världen jublade, och vi gläds fortfarande åt Sivans framgångar.

På bilden nedan ser ni domaren Lene Glem som följt Sivan på utställning från hon var liten. Lene nominerade Sivan till panelen på World Winner-tävlingen, och kunde stolt konstatera att hennes nominering blev världens vackraste Kategori 2-hona 2015.

S*AmiliiSibiri's Prinzessin Glorina. Fotograf: Mona Pihl

S*AmiliiSibiri's Prinzessin Glorina. Fotograf: Mona Pihl.

Sivan har hittills fått runt 80 BIV, färggruppsvinster, och är utställd säkert över 100 gånger. Hon tycker det är kul att åka husbil, är alltid på gott humör och pigg på att visa upp sig på utställningar.

Avel Sivan, som är svartgoldenspotted (ny 24), har fått tre kullar med olika hanar och är nu kastrerad. Hon fick sina kullar 2015, 2017 och 2019, Susan och Sören Kedert, SE*Edalunds katter, har valt att avla långsamt och skonsamt och att välja hane med omsorg; utvärdera temperament, stamtavla, hälsa och att hanen är rastypisk.


S*AmiliiSibiri Prinzessin Glorinas arv får sin fortsättning bl.a. genom SE*Edalunds Call her Princess, eller Sigrid som hon kallas, och därefter genom hennes avkommor. Generna lever vidare.

Hälsa

Sivan är en frisk katt, regelbundet och föredömligt testad för HCM utan anmärkning vid 1, 4 och 7,5 års ålder, hon är även fritestad för PKD. Sivan väger runt 3,8-4 kg.

Temperament

"Sivan är den snällaste katt jag vet" säger husse Sören Kedert. Hon tolererar all hantering, alla miljöer och alla situationer utom trapporna till kafeterian på NERKs utställning... Trappor gillar hon inte, men blir hon nominerad till panel på NERK klarar hon det utan något problem. Hemma är hon inte någon direkt ledare i flocken, och Sivan tappade lite i rang då hon blev kastrat. Hon är en knäkatt, ligger gärna i familjens knä, är en riktigt go knäkatt.

Uppdrag Sivan är fotomodell åt Royal Canin, och hennes bild finns ibland i Royals montrar.


Vi hittar Evlalia en bit bort i Sivans stamtavla.  Evlalia är Sivans mormors mormors mor.

Sivan i Pawpeds

IC S*Maollich´s What a Wictor

S*Maollich's What a Wictor. Fotograf: Tessa.lv

S*Maollich's What a Wictor. Fotograf: Tessa.lv.

Wictor är en svartgoldenspotted-bicolour hane (ny 03 24) som föddes i juli 2018. Han utvecklades fint och gick lyckosamt vidare i avel med nio avkommor i två kullar (2020). Just nu är Wictor chipkastrerad och får vila samtidigt som uppfödaren, Marie Björk, kan utvärdera kullarna så han förhoppningsvis kan ge ytterligare kullar då chipet går ur. 

Hälsa

HCM- och PKD-tester gjordes u.a. innan parning, och han kommer att HCM-testas igen innan kommande parningar. Wictor är genom sina föräldrar inte bärare av CS-genen.

Wictor har fin pälskvalitét som aldrig tovar sig, i en väldigt fin färg.

Temperament

Wictor är snäll och lätthanterlig men ibland en liten fegis i nya situationer. Han är bästa vän med katt-morbror Igor och mamma Ilena och älskar att vara ute i kattgården. När tillfälle ges kryper han även upp i knät för gos. Ibland ligger det leksaker i vattenfontänen, nio gånger av tio är han den skyldige.

Wictor i Pawpeds.

Vi utvecklar vidare

Om du vill bidra med bilder på Evlalia eller någon annan av grundarkatterna tar vi gärna emot alla bidrag och gör dem synliga för våra många besökare. Maila till oss, skicka bilder och fotograf så återkopplar vi till dig för vidare diskussion.

Vi påminner om upphovsrätten som självklart gäller all text och alla foton.

Vill du att vi ändrar något på sidorna så maila oss.

Sidan skapad: 2020-12-28. Justerad vid teknisk uppgradering 2023-01-02.