SibiriskaKatten.se
HemUppfödarlistaFör uppfödare
  • 29 december 2020, Ändrad 12 februari 2021

Chrysanthema

Chrysanthema Valenvic var en av de första tio sibiriska katterna som importerades till Sverige och som lade grunden till rasen i vårt land.

Vera Brännström. Fotograf: Chrysanthema Valenvic

Vera Brännström. Fotograf: Chrysanthema Valenvic.

Chrysanthema Valenvic

Den 2 februari år 2000 föddes de två sibiriska kattungarna Chrysanthema Valenvic och Chalcedon Valenvic i Moskva. Dessa små svartgoldentigréfärgade kissar kom senare att bli två av de första tio katterna som importerades till Sverige från Ryssland av Vera Brännström och Gunilla Vikström. Från samma uppfödning fick också halvsyskonet Tajga Valenvic följa med på äventyret.

Chrysanthema blev avelshona hos Vera Brännström i uppfödningen S*Knjaze och fick totalt 24 avkommor i sex kullar med fem olika hanar under åren 2001-2005. 
Här finns Chrysanthema i Findus,  och här  i Pawpeds.

Chrysanthema Valenvic. Fotograf: Eva Gunnarsson

Chrysanthema Valenvic. Fotograf: Eva Gunnarsson.

Chrysanthemas personlighet

Vera Brännström berättar om Chrysanthema: ”Hon var en trevlig katt som inte gjorde så mycket väsen av sig, hon hade inte några speciella egenskaper som utmärkte henne, men var en fin och trevlig sibirisk katt.”

Chrysanthema Valenvic. Fotograf: Eva Gunnarsson

Chrysanthema Valenvic. Fotograf: Eva Gunnarsson.

Chrysanthema - en viktig sibirisk anmoder

De första tio sibiriska katterna finns i många stamtavlor i vår sibiriska population, de lever vidare generation efter generation. Vi vill här presentera exempel på sibirier med dessa grundarkatter, här Chrysanthema, i stamtavlan: En lite äldre katt och en ung.

Generna lever vidare.

Magica De Vil's Matishka Alekseevna

S*Magica De Vil's Matishka Alekseevna. Fotograf: Mina Geijer

S*Magica De Vil's Matishka Alekseevna. Fotograf: Mina Geijer.

S*Magica De Vil's Matishka Alekseevna är en svart hona med vitt, n 09, som föddes i juni 2011. Hon var en rastypisk katt som valdes ut att bli avelshona, och har fått en kull med tre avkommor. 

Hälsa
Fritestades för HCM innan avel.

Temperament
Matishka är en cool dam, lugn och mycket social. Hon är den som är först i dörröppningen och hälsar när det kommer besök! Sitter gärna med och intresserar sig för besökarna. Tycker inte om att bli buren, OM hon inte själv vill ta sig upp någonstans och behöver hjälp. Hon är en bestämd dam som berättar vad hon vill och säger till när hon har tråkigt. Hon är en smart katt som snabbt lärde sig att öppna dörrar och kan vacker tass, hon kommer också alltid på inkallning, med ett undantag: Då vi ska åka hem från lantstället på en ö i skärgården. Då gömmer hon sig! Hon trivs alltför bra i naturen på ön.
Matishka är en duktig jägare, de naturliga instinkterna sitter i.
Matishka i Pawpeds

IC SE*Amfiliki's Angel Rafael

SE*Amfiliki's Angel Rafael. Fotograf: Isabell Åkerlöf

SE*Amfiliki's Angel Rafael. Fotograf: Isabell Åkerlöf.

Den 11 november 2017 föddes hanen SE*Amfiliki's Angel Rafael,  en svarttabbyfärgad (n 22) kattunge som senare skulle få ett spännande och innehållsrikt liv med utställningar och som avelshane. "Raffe", som han kallas, har fått fem kullar och har en till på gång då detta skrivs (2020). 

Chrysanthema är mormors mormors mor till denne fina avelshane.

Hälsa
Innan parning testades Raffe för HCM och PKD utan anmärkning.

Temperament
Raffe är en riktigt clownkatt, tillåter allt, bryr sig inte - han är supercool. Han har parat  både hemma och borta och varit superlugn trots en ny miljö. Han är en extremt trygg katt.
Raffe följer gärna med sin familj i husbilen och campar, han är superduktig på att gå i koppel, ja, han är som en liten hund, och följer med ut på promenader med hunden, berättar matte.

Utställning
IC SE*Amfiliki's Angel Rafael har flera framgångsrika utställningar bakom sig, och har fått den fina titeln Internationell Champion, IC.
Rafael i Pawpeds

Vi utvecklar vidare

Om du vill bidra med bilder på Chrysanthema eller någon annan av grundarkatterna tar vi gärna emot alla bidrag och gör dem synliga för våra många besökare. Maila till oss, skicka bilder och fotograf så återkopplar vi till dig för vidare diskussion.

Vi påminner om upphovsrätten som självklart gäller all text och alla foton.


Sidan skapad: 2020-12-28 Justerad vid teknisk uppgradering 2023-01-02.