SibiriskaKatten.se
HemUppfödarlistaFör uppfödare
  • 29 december 2020, Ändrad 12 februari 2021

Chalcedon

Chalcedon Valenvic är en av de två första hanarna som importerades till Sverige och lade grunden till rasen sibirisk katt i landet.

Chalcedon Valenvic. Fotograf: Okänd

Chalcedon Valenvic.

Chalcedon Valenvic

Den 10 februari år 2000 föddes en kull sibiriska katter i en uppfödning i Moskva. I den kullen fanns Chalcedon Valenvic och Chrysantema Valenvic - två helsyskon som skulle bli två av de första tio katterna som importerades till Sverige från Ryssland av Vera Brännström och Gunilla Vikström. De två syskonen flyttade hit tillsammans med sin halvsyster Tajga Valenvic.


Chalcedon, en svartgoldentigrerad hane (ny 23) stannade kvar hos Gunilla Vikström i katteriet S*Staffansgården. Han fick nio kullar mellan 2001-02 med sammanlagt 35 avkommor.

Chalcedon Valenvic. Fotograf: Okänd

Chalcedon Valenvic.

Den första aveln i Sverige

Den första sibiriska  kullen som föddes i Sverige hade Chalcedon som pappa och Pelagea som mamma. Fem fina kattungar såg världens ljus den 12 februari 2001, den första kullen anlände, starten var gjord och de första svenskfödda sibiriska kattungarna registrerades i Sverak: S*Staffansgårdens Koschka, Koschki, Sascha och Silvia i färgerna svart och svartsilver, alla spottedmönstrade med och utan vitt. 

De fem första kullarna i Sverige var efter vackra Chalcedon, Brus första kull var den sjätte.
Detta var starten till något som idag kan räknas som en formidabel framgång med över 12.000 sibirier registrerade i Sverige, högt älskade av sina familjer.

Chalcedon Valenvic. Fotograf: Okänd

Chalcedon Valenvic.

Chalcedon - en viktig sibirisk förfader

De första tio sibiriska katterna finns i många stamtavlor i vår sibiriska population, de lever vidare generation efter generation. Vi vill här presentera exempel på sibirier med dessa grundarkatter i stamtavlan, en lite äldre katt och en ung.

Generna bärs vidare... 

S*Lubov Sibiri Tamada Bolshova

S*Lubov Sibiri Tamada Bolshova. Fotograf: Elisabeth Jönsson

S*Lubov Sibiri Tamada Bolshova. Fotograf: Elisabeth Jönsson.

S*Lubov Sibiri Tamada Bolshova, en svartspotted hona med vitt (n 09 24), föddes den 26 april 2013 hos uppfödaren Elisabeth Jönsson. Hon valdes ut som avelshona då hon hade ett jättefint temperament och var rastypisk - en kraftig katt vilket brukar kallas "cobby". 

Avel
S*Lubov Sibiri Tamada Bolshova fick 13 avkommor fördelat på två kullar och är idag kastrerad. Hon var väldigt lätt att para och hade dessutom mycket lätta förlossningar precis som sin mamma. Två katter har gått vidare i avel efter henne och båda har gett fortsatt fina temperament. En avkomma såldes till Holland och ur generationen efter hämtades en kattunge tillbaka till Sverige igen.

Hälsa

Som fullvuxen har Bolshova väldigt bra päls och väger 5.5 kg. Hon är testad för HCM med fina resultat liksom sina föräldrar vilka båda även gjort tester som PKdef, PKD och blodgrupp.

Temperament

Hon är en otroligt snäll katt som är hemmakär och är en riktigt matglad tös med en kraftig benstomme. Hennes personlighet är inkännande och hon tar hand och tröstar sin familj när det behövs.

S*Lubov Sibiri Tamada Bolshova i Pawpeds

SE*Bellinka's Spirea d'Amore

SE*Bellinka's Spirea d'Amore. Fotograf: Julia Lindström

SE*Bellinka's Spirea d'Amore. Fotograf: Julia Lindström.

Den 27 maj 2018 föddes en kull med fyra sibiriska kattungar i katteriet SE*Bellinkas hos uppfödaren Pernilla Jolheden. En av dem var en svartspotted hona med vitt (n 09 24 ) som fick namnet SE*Bellinka's Spirea d'Amore. Spirea var rastypisk med en kompakt kropp och väldigt bra huvud vilket bidrog till att hon valdes ut att stanna i katteriet. Eftersom hennes fertila pappa fanns kvar hos uppfödaren så fick hon bo hos en fodervärd, familjen Lindström.

Avel och hälsa

Spirea har en mycket vältestad stamtavla för HCM, alla förfäder tre generationer tillbaka är testade. Mamma och pappa till Spirea är båda födda 2016 och har HCM-testats tre gånger.  Alla far- och morföräldrarna är testade över fem år ålder, och även generationen efter dem är väl testad. 

En vältestad stamtavla

Titta gärna på Spireas stamtavla i Pawpeds så får du se av en av de mest vältestade stamtavlor en svensk sibir kan visa upp.

Spirea, som själv är HCM-testad normalt 2019, har fått en kull med tre ungar där det finns planer för en hona att gå vidare i avel. Spirea var en stabil och duktig mamma då hon hade kull, förlossningen och hela tiden med kattungarna gick problemfritt.  Tanken är att Spirea ska få en kull till innan hon blir en glad kastrat. 

 Temperament
Spirea är en lugn och lite försiktig hona med stor integritet som gärna kelar, men bara då hon själv väljer. Hon visar stor omtänksamhet mot sin familj, speciellt mot barnen och sover utanför deras rum varje natt som en liten vakthund.
Dammsugare och andra hushållsmaskiner skrämmer inte Spirea ett dugg, detta var något viktigt som hon också lärde sina kattungar. 

Hon älskar att jaga, da Bird är en stor favorit, liksom papperstussar och hon har till och med fångat en mus som förirrat sig in i huset vid ett tillfälle. 
Spirea har fina tofsar på öronen, en väldigt bra päls med tydliga täckhår och hon har hittills aldrig haft någon tova.
Förutom Chalcedon i nionde generationen, så har Spirea även de andra grundarkatterna Chrysanthema, Tajga, Pelagea, Evlalia, Jeanne och Brus i stamtavlan.

Spirea i Pawpeds.

Vi utvecklar vidare

Om du vill bidra med bilder på Chalcedon eller någon annan av grundarkatterna tar vi gärna emot alla bidrag och gör dem synliga för våra många besökare. Skicka gärna ett mail så kan vi prata vidare.
Vi påminner om upphovsrätten som självklart gäller all text och alla foton.

Sidan skapad: 2021-02-11 Justerad vid teknisk uppgradering 2023-01-02.