SibiriskaKatten.se
HemUppfödarlistaFör uppfödare
  • 29 december 2020, Ändrad 12 februari 2021

Brus

Brus är en av de två första hanarna som importerades till Sverige och som lade grunden till rasen sibirisk katt i landet.

Brus. Fotograf: © Eivor Rasehorn

Brus. Fotograf: © Eivor Rasehorn.

GIC Brus

Den 29 februari år 2000 föddes en kull sibiriska katter i en uppfödning i S:t Petersburg. I kullen fanns Brus, Berta och Betsi - tre av de första 10 katterna som importerades till Sverige från Ryssland av Vera Brännström och Gunilla Vikström.

Brus, en svarttigrerad hane (n 23) är förfader till många sibiriska katter i Sverige med 55 avkommor i 12 kullar.  Här finns Brus i Pawpeds.

GIC Brus är utställd till Grand International Champion med fina resultat. Vera Brännström och hennes sibirier bidrog till att många domare fick lära sig mer om hur den sibiriska katten såg ut och skulle bedömas. Vid den tidpunkten, runt år 2001, hade flera av dem inte sett en sibirisk katt på riktigt. 

Brus - en av de första sibiriska katterna i Sverige. Fotograf: Vera Brännström

Brus - en av de första sibiriska katterna i Sverige. Fotograf: Vera Brännström.

Brus personlighet

Vera Brännström berättar om Brus personlighet och särdrag: 

”Brus var en försiktig och väldigt snäll katt. Jag kommer ihåg vår första kull, jag visste inte hur det skulle gå när han ville hälsa på kullen… Men Brus kom fram till kattungarna och hade en katt kunnat gråta av lycka hade han gjort det!” berättar Vera. ”Åh, jag är pappa!” Han såg så stolt ut, som om han förstod! 

Hon fortsätter, ”Jag tog Brus på utställningar och han uppträdde där lite försiktigt som han nästan som han ville säga: - Ursäkta mig att jag finns, att jag stör er… Ok, titta på mig men inte så länge… Han var en snäll och försiktig hane.”


Brus. Fotograf: Okänd

Brus.

GIC Brus - en viktig sibirisk förfader

De första tio sibiriska katterna finns i många stamtavlor i vår sibiriska population, de lever vidare generation efter generation. Vi vill här presentera exempel på sibirier med dessa grundarkatter i stamtavlan, en lite äldre katt och en som är ung. 

Generna bärs vidare... läs mer om några sibiriska katter med Brus i stamtavlan nedan.

SP GIC S*Knjaze Onega

S*Knjaze Onega. Fotograf: Madde Stumsner

S*Knjaze Onega. Fotograf: Madde Stumsner.

I september 2003 föddes en kolsvart hona som fick namnet S*Knjaze Onega. Hon föddes i den sista kullen som Brus lämnade. Onega flyttade till Madde Stumsner med katteriet S*Dust & Dawn och fick sju avkommor i två olika kullar.

Onega var mycket vältestad för HCM, hon testades utan anmärkning fem gånger mellan 2005 till 2010.
Temperament
Onega var en bestämd dam, tydligt ranghög i kattflocken, men hon tog också hand om kattvänner som hade det svårt. Hon var lugn och behaglig, men kunde säga ifrån, t.ex. när hon var nära att bryta sig ur kattgården för att jaga bort en labrador. Som tur var höll nätet... 
Utställning
Första gången Onega ställdes ut var på Husdjursmässan i Örebro 2004. Buren hon fick låg i ytterrad, så hon satt och tittade intresserat på hunduppvisning, lyssnade på kackel och råmande kossor, men hon var helt oberörd och lugn. Hon blev Ex1 den gången och har fått många lovord och kokarder sedan dess. På hennes sista utställning tävlade hon som veteran, i full pälskondition, full fysisk kondition, med ett gott humör och helt utan grånande pälsstrån. Domaren trodde inte sina ögon. Resultatet på denna hennes sista utställning, där hon bl.a. slog sin dotter SP CH S*Dust & Dawn Nefertiti DSM,  blev hon bästa veteran och Best in Show.
Onega var en medelstor katt, vägde runt 3.5kg men gav ett stort intryck i sin utstrålning.
S*Knjaze Onega somnade in i februari 2019 p.g.a. njursvikt. 

SC SP S*Knjaze Zlatan DVM

S*Knjaze Zlatan. Fotograf: Anna Elmdahl

S*Knjaze Zlatan. Fotograf: Anna Elmdahl .

S*Knjaze Zlatan är född i en väldigt speciell kull om fyra kattungar, denna kull var den sista i Vera Brännströms uppfödning. Zlatan är den sista avelshanen, det sista bidraget som Vera lämnat till den sibiriska kattens utveckling i Sverige. Det har gett en drivkraft till att göra det lilla extra för och med Zlatan. Brus är mormors morfar till Zlatan.

Avel

Zlatan har lämnat sex kullar med totalt 21 avkommor där flera gått vidare i avel. Skälet till att han var fertil så länge var för att ge tid till utvärdering och hitta lämpliga honor. Han parade mellan åren 2012-17 och skötte sig utan att kissa eller yla - hans fertilitet var problemfri. Dock gick han akut ned i vikt vilket föranledde hormonchippning för att inte riskera hans hälsa.

Hälsa

Zlatan är fortlöpande HCM-testad vid parning, vid 1, 2, 5, 6 år samt sluttestad u.a. vid runt 8 års ålder. Han är fritestad från PKD och en helt frisk och stark hane.

Temperament

Han har inte ärvt sin förfader Brus försiktiga temperament, utan är en lugn och modig katt, klarar att flyga och åka båt, är utställd i tre länder med fina resultat. Han är utställd över 70 gånger och är alltid lika vänlig, om än med HÖG integritet. Du måste behandla honom med den respekt han förtjänar, som alla katter. 

Zlatan jobbar också som allergitestarkatt och har under 10 år träffat hundratals allergiker som testat sin känslighet på honom.

Utställning

Zlatan är SC, SP och DVM (dvs vunnit i färggruppen mer än 10 gånger) och har varit på SVERAKs Årets katt-lista två gånger. Som senior blev han BIS, Best in Show, ett flertal gånger under 2020, som var hans sista år på utställning.

Övrigt

Zlatan har medverkat i Malou efter tio och Nyhetsmorgon i TV4 vilket du kan se här, han har gjort reklam för Lendo över hela Sverige, men mest trivs han i sin kattgård eller med familjen hemma.

Zlatan i pawpeds

S*Sibelinaz Karolina

S*Sibelinaz Karolina. Fotograf: Anna Elmdahl

S*Sibelinaz Karolina. Fotograf: Anna Elmdahl.

Brus är farfars-mormors-morfar till Karolina som föddes 30 januari 2020. OCH... Brus är också mormors-morfars-morfar....  Många av våra svenska katter har de tio grundarkatterna i sin stamtavla, och i Karolinas dök Brus upp i generation sex. Detta ger dock inga problem med inavel - så långt bak i generationerna betraktas det mer som kuriosa. Med få grundarkatter var det ofrånkomligt att viss högre inavelsgrad förekom i början.

Härliga Karolina var varit avelshona. Hon är kraftigt byggd, rastypisk, har fint temperament och kommer förhoppningsvis lämna kullar vidare - då med Brus i generation sju. På grund av pandemin har hon inte kunnat ställas ut som hoppats (2020). Karolina ägs av Tina Landin, Sibelinaz uppfödning, och bor hos de fodervärdarna Therese Sköldebäck och Alexander Palombo.
Jämför gärna Karolina och Brus! Visst kan man väl tydligt se hennes ursprung?
Karolina i pawpeds

Vi utvecklar vidare

Om du vill bidra med bilder på Brus eller någon annan av grundarkatterna tar vi gärna emot alla bidrag och gör dem synliga för våra många besökare. Maila till oss, skicka bilder och fotograf så återkopplar vi till dig för vidare diskussion. Vi påminner om upphovsrätten som självklart gäller all text och alla foton.

Vill du att vi ändrar något på sidorna så maila oss.

Sidan skapad: 2020-12-28 Editerad vid teknisk uppgradering 2023-01-02.