SibiriskaKatten.se
HemUppfödarlistaFör uppfödare
  • 24 november 2020, Ändrad 24 juni 2021

Betsi

Betsi är en av de tio första katterna som importerades till Sverige och som lade grunden till rasen sibirisk katt i landet.

Fotograf: Okänd

CH Betsi

Den 29 februari år 2000 föddes en kull sibiriska katter i en uppfödning i S:t Petersburg. I kullen fanns Betsi, Berta och Brus - tre av de första tio katterna som importerades till Sverige från Ryssland av Vera Brännström och Gunilla Vikström. Betsi bodde hos Gunilla Vikström, S*Staffansgårdens uppfödning, tillsammans med sin syster Berta och de andra sibirierna Chalcedon, Pelagea och Evlalia.

Betsi är anmoder till många sibiriska katter här i Sverige med 21 avkommor i fem kullar mellan 2001-2004. Här finns Betsi i Pawpeds.

CH Betsi är utställd med fina resultat och har vunnit titeln Champion. 

Betsis personlighet

Betsi och hennes syster Berta var väldigt trevliga honor, snälla och lugna och helt oproblematiska att ha att göra med. 

Gunilla Vikström reflekterar: "Betsi och Berta var väldigt bra katter. Båda var rastypiska med bra profil, kanske en aning mjuk päls om man ska vara noga. De var också åt det mindre hållet jämfört med andra honor jag hade".

Betsi - en viktig anmoder
De första tio sibiriska katterna finns i många stamtavlor i vår sibiriska population, de lever vidare generation efter generation. Vi vill här presentera exempel på sibirier med dessa grundarkatter i stamtavlan, en lite äldre katt och en som är ung.

Generna bärs vidare.

CH SE*Gongroff´s Mrs Kate

SE*Gongroff´s Mrs Kate. Fotograf: Katarina Eklöf

SE*Gongroff´s Mrs Kate. Fotograf: Katarina Eklöf.

SE*Gongroff´s Mrs Kate, en svartsköldpaddspotted hona med vitt (f 09 24), föddes i en kull om fyra kattungar i april 2013. Mrs Kate fick åtta avkommmor i tre kullar hos nya ägaren Katarina Eklöf, katteriet Lurvtrollet, och visade sig vara en superbra kattmamma. Inga problem vare sig under dräktigheterna eller vid förlossningarna och hon var uppmärksam och ömsint mot sina kattungar.

Tester och hälsa

Mrs Kate är väl testad för HCM – 2014, 2015, 2017 och 2018 och kommer ev. att testas en sista gång. Vid ultraljudsscanning blev hon friskriven för PKD men veterinären upptäckte då att Mrs Kate bara hade en fullt fungerande njure, varför hon direkt togs ur avel.

Temperament

Mrs Kate är en försiktig liten fröken. Hon är följsam och litar på sin egen människa, men är annars ganska blyg. När vänner och besökare hälsade på i katteriet höll hon sig oftast på sin kant, tills matte plockade fram favoritvippan. Då hade Mrs Kate inte ögon för någonting annat! Hon är, som så många sibirier, en mycket duktig jägare och tog under årens lopp många möss och sorkar ute i katternas rastgård. 

Utställning

Utställningar tyckte däremot Mrs Kate inte var så roliga. Eftersom hon är en snäll katt så ställde hon upp, men inte med förtjusning. ”Jaja, matte. Okej då, vi gör väl det här…” såg hon ut att sucka, för hon var verkligen sin mattes katt. Flera domare berömde henne för den stora tillit hon visade sin matte på domarbordet. Kate är rastypisk och väl byggd, så efter att ha nått titeln Champion så fick hon vara hemma och ha det lugnt och bra istället.

Pensionärsliv

Efter att ha kastrerats blev hon dessvärre så ranglåg i flocken att hon fick gå i pension hos en snäll farbror på landet och lever nu livets glada dagar som ensamkatt hos honom. Hennes gener fortsätter genom en liten kattpojke som nyligen kommit till världen hos katteriet Sibelinaz i Malmköping. Han är barnbarnsbarn till Mrs Kate och om allt går enligt planerna så kommer han att flytta hem till Katarina så småningom - och generna går vidare...

S*Zaribs BelleTigerlilja av Koda

S*Zaribs BelleTigerlilja av Koda. Fotograf: Nina Lindström

S*Zaribs BelleTigerlilja av Koda. Fotograf: Nina Lindström.

S*Zaribs BelleTigerlilja av Koda är en tabbymönstrad svartsilverfärgad honkatt med vitt som föddes i mars 2020. Hon är speciell för hon prickar in nio av de tio första sibiriska katterna i stamtavlan: Brus, Berta, Betsi, Chalcedon, Evlalia, Jeanne, Pelagea, Tajga och Chrysanthema. Betsi, som vi skriver om på denna sida, är Tigerliljas mormors mormors farmors mormors mor. Tigerlilja är planerad att bli avelshona och kommer föra dessa i Sverige ursprungliga gener vidare.

Hälsa

Linjerna bakom Tigerlilja är väl testade utan HCM. Hon kommer själv testas enligt gällande hälsoprogram och rekommendationer innan första parningen sker.

Temperament

Denna unga dam utmärkte sig snabbt som en nyfiken själ med glimten i ögat och ett rastypiskt utseende. Även om hon kan verka om än så lugn, så är hon det värsta buset i flocken som smyger och attackerar båda sina äldre kompisar i tid och otid! Men när tröttheten slår in är det ändå skönt med en sibbekompis att bli tvättad och omhändertagen av och en människoslav att mysa med. Där ska det buffas panna mot panna och tassar ska trampas innan huvudet faller tungt mot sängen.

Övrigt

Fodervärdsfamiljen tar ofta med Tigerlilja och familjens andra katter i husbilen på olika campingplatser där hon gjort sig känd för bus och upptåg på koppelpromenader. Hon möter människor och andra djur utan rädsla. En god representant för rasens nyfikna och sociala beteende!

Tigerlilja i Pawpeds

Vi utvecklar vidare

Om du vill bidra med bilder på Betsi eller någon av grundarkatterna tar vi gärna emot bidrag och gör dem synliga för våra många besökare. Skicka gärna ett mail.

Vi påminner om upphovsrätten som självklart gäller all text och alla foton

Sidan skapad: 2021-02-08. Justerad vid teknisk uppgradering 2023-01-02