• 4 december 2020, Ändrad 24 juni 2021

Berta

Berta var en av de första tio sibiriska katterna som importerades till Sverige och lade grunden till rasen i vårt land. Hon kom hit med sina syskon Brus och Betsi.

Berta. Fotograf: Okänd

Berta.

Berta

Den 29 februari år 2000 föddes en kull sibiriska katter i en uppfödning i S:t Petersburg. I kullen fanns Berta, Betsi och Brus - tre av de första tio katterna som importerades till Sverige från Ryssland av Vera Brännström och Gunilla Vikström. 

Berta var en svartspotted (n 24) hona som stannade kvar hos Gunilla Vikström som avelshona. Hon var väldigt lik sin syster Betsi, en mycket fin sibirisk katt med rejält gröna ögon. 

Berta fick 16 avkommor i fem kullar med fyra olika hanar. 

Berta i Pawpeds

En viktig sibirisk anmoder

De första tio sibiriska katterna finns i många stamtavlor i vår sibiriska population, de lever vidare generation efter generation. Vi vill här presentera exempel på sibirier med dessa grundarkatter, här Berta, i stamtavlan: en lite äldre katt och en som är ung.

Generna lever vidare...

S*Jasiones Arrigo

S*Jasiones Arrigo. Fotograf: Johanna Fager

S*Jasiones Arrigo. Fotograf: Johanna Fager.

S*Jasiones Arrigo är en cremespotted hane med vitt, e 09 24, som föddes 1 november 2011. Han utvecklades fint och blev utvald av uppfödaren Johanna Fager, S*Jasiones, till avelshane. Han har lämnat tre stora kullar med totalt 16 avkommor under 2014 där flera gått vidare i avel. 

Arrigo är HCM-testad utan anmärkning innan parning 2013 och vid fyra års ålder 2015.

Med en matchvikt på drygt 7 kg är Arrigo en stor hane, han är rastypisk med en muskulös och kraftfull kroppsbyggnad, rektangulär med bredd såsom rasstandarden föreskriver.
Temperament och personlighetArrigo är en aktiv, självsäker, orädd och nyfiken katt. Han har mycket av det vilda kvar i sig och älskar att jaga och vara ute. Han är ute minst en timme om dagen i koppel och trivs ute på sin innätade veranda. Han är väldigt mysig och go med barnen i familjen som kan göra vad som helst med honom och han sover med dem varje natt.

Utställning
Arrigo var framgångsrik på utställning, uppfödaren Johanna berättar: "Han fick superbedömning som kattunge och ungdjur (blev BIV o NOM). Inte rädd för något.  Arrigo har fått bedömningen ”Super temperament” även som högfertil, men han påverkades mycket av vem som hanterade honom och kunde vara tydlig med vad han själv ville."
 Arrigo i Pawpeds

CH S*Landsnoras Electric Elysia

S*Landsnoras Electric Elysia. Fotograf: Okänd

S*Landsnoras Electric Elysia.

S*Landsnoras Electric Elysia är en hona med färgen svartsköldpaddtabby (f 22) som föddes i augusti 2017 hos uppfödaren Susanne Diepholz. Hon utvecklades fint och gick vidare som avelshona med en kull och två kattungar, födda 9 maj 2020. Planen är att hon ska få åtminstone en kull till.
Hälsa
HCM- och PKD-tester gjordes u. a. innan kull vid två års ålder.

Temperament
Elysia är en självständig och värdig drottning. Hon gillar inte så mycket att bli klappad men att sitta i knät och bara vara - det är hennes favorit, berättar matte. Hon är trygg, och på utställning sover hon i bajslådan (såklart..) 
Elysia uppskattar koppelpromenader och ute i koppel är det sällan något skrämmer henne. 
Hon är en oerhört charmig och personlig individ med bestämda åsikter och mycket skinn på näsan. Hon leker gärna med de andra katterna och hunden, men det är hon som bestämmer när leken är slut, så som det anstår en drottning.

Utställning
Elysia började sin utställningskarriär lysande och var en i kullen som blev Best in Show, BIS. Hon har fortsatt fina resultat och har fått sin första titel Champion, CH.
Elysia i Pawpeds 

Vi utvecklar vidare

Om du vill bidra med bilder på Berta eller någon av grundarkatterna tar vi gärna emot alla bidrag och gör dem synliga för våra många besökare. Skicka gärna ett mail.

Vi påminner om upphovsrätten som självklart gäller all text och alla foton.

Sidan skapad: 2021-02-08 Justerad vid teknisk uppgradering 2023-01-02.